:apie mus
------------------
:apie senbernius
:spaudoje
:folklioras
------------------
:senbernių kinas
:klausk Burzumo
:politika
:senbernių muzika
:žmogus ir sveikata
:marazmai
:senberniška ezoterika
:kelionės
------------------
:diskusijos



Pirtis Vilniaus centre
Design.Capital
Travels in Asia


:kelionės kas čia per rubrika?

Jurgita
Kadangi įstojome į Europos Sąjungą, tai apart euro kurso ir sugebėjimo atskirti, kas yra Briuselis ir kur yra Strasbūras, kiekvienas europietis dar turi mokėti atskirti curry nuo masala, žinoti, kas yra gravy ir kas tandoori. Kalbama, aišku, apie populiarią indišką virtuvę, o kadangi šioje srityje turiu minimalios kompetencijos, tai apšviesiu ir jumis.




Indiškas maistas

Tai va, maistas, aišku, skirtas ne tik tam, kad užpildytų skrandį (ne jokia čia naujiena - afrodiziakai, šventintas maistas, uždraustas maistas ir pan.): maistas, kurį valgai, nulemia tavo būseną ir, atvirkščiai, tavo būsena (o ir padėtis visuomenėje) nulemia tai, kokį maistą valgai. Indija turbūt yra viena rimčiausiai į maistą žiūrinčių šalių. Nuo seniausių laikų hindusai skirsto maistą į trijų dalių piramidę, kurios viršuje - vaisiai, riešutai ir medus, o apačioje - rauginti produktai (deja, jiems priskiriamas ir alus). Patį geriausia maistą valgo brahmanai (hindu aukščiausia kasta, šventikai), nes jų mintys turi būti laisvos nuo aistrų ir puvimo, kuriuos sukelia apdorotas maistas, prieskoniai, kava, arbata, nekalbant jau apie pieno ir mėsos produktus.

Mano kolega jogos mokytojas dar papildo šias teorijas: maistą reikia suvalgyti per 3 valandas nuo jo pagaminimo ir jo nešildyti, o kalba apie kokius nors konservavimus išvis atpuola. Iš gėrimų, be vandens ir šviežių sulčių, galima gert nebent žalią arbatą, nes ji ne žadina organizmą, o padeda sukoncentruoti.

Tačiau paprasti indai tokia valgymo filosofija nesivadovauja - valgo jie aštriai ir, priklausomai nuo padėties, įvairiai ir skaniai. Valgymo kultūra Indijoje irgi išskirtinė - valgoma dešine ranka (kairė tuo metu gali ilsėtis ant kelio arba ant stalo). Vyksta tai tokiu būdu: sugriebi čiupsnį maisto, padarai iš jo gumuliuką ir su nykščiu įstumi į burną. Neįgudęs valgytojas prisirinks panagėse padažo likučių, nežinos, ką su tuo daryti, bandys valytis rankas servetėle, nesulaukęs, kol bus pateiktas vanduo su citrina. Blogiausia, jeigu toks valgytojas aklai laikysis dešinės rankos taisyklės, bet ne sveiko proto. Sakykim, valgai valgai ir dar nori paimti iš bendro puodo - tokiu atveju naudok kairę ranką, nes ji švaresnė nei dešinė. Indai dažnai būna skrupulingai švarūs maisto reikaluose, pvz. nevalgo rankomis iš vienos lėkštės, kaip mes kad darom. Dėl tos pačios priežasties, vanduo ir kiti gėrimai geriami iš butelio neliečiant jo lūpomis. Pabandykit - ne taip jau lengva. Tai va, viskas labai gražu - prieš valgį plaunamos rankos, po valgio patiekiamas dubenėlis su karštu vandeniu ir laimu, kuriame mirkoma dešinė ranka, galima dar drėgna ranka perbraukti ir lūpas ir dantis. Žinoma, jeigu dubenėlio nesulauksit, teks kelti subinę ir nusiplaut rankas kriauklėje.
.
Prisipažinsiu, apie šias valgymo taisykles nieko nežinojau, todėl buvau ne mažiau šokiruota nei tie žmonės, kuriems dabar pasiūlau pabandyti pavalgyti rankomis. Pirmas kartas įsimins ilgam, nes reikėjo valgyti dalykinius pietus vieno kaimelio restorane, kur įrankių net nebuvo (ofise ir name, kur gyvenau, taip pat visose turistinėse vietose galima naudoti įrankius). Taigi gal trečią ar ketvirtą mano atvykimo dieną turėjau pokalbį dėl projekto... Ir ką gi ką gi – patiekalai atnešti, reikia valgyti, o čia dar sadistinis žvilgsnis žmogaus, ilgus metus gyvenusio Vakaruose ir puikiai matančio ir suprantančio, į kokią situaciją aš papuoliau. Tą kartą nepasigailėjau studijavusi teatro meną, patikėkit. O paskui buvo lengviau, netgi rizikuodama prarasti pagarbą savo asmeniui, pasakysiu, kad tas valgymas rankomis nebuvo pats sunkiausias tarpkultūrinis išbandymas.

Įdomu, kad netgi aukštųjų sluoksnių indai dabar grįžta prie valgymo rankomis kaip prie savo kultūros ištakų ar pan. Tam yra netgi labai dvasingas paaiškinimas – esą rankos pirštai simbolizuoja penkias stichijas, ir valgymas rankomis harmonizuoja maistą. Gal dėl tos pačios priežasties dažnai restoranuose vietoj lėkščių naudojami banano lapai. Mane labiau erzino kitas įprotis – vakarėlių metu iš pradžių vartojamas alkoholius „ant tuščio skrandžio“ su lengvais užkandžiais. Kada alkoholius nebelenda, einama vakarieniauti – daug ir įvairiai. O tada arba toliau pilamas alkoholius, arba einama miegoti. Toks įprotis iš dalies apsaugo nuo kvailų poelgių, bet trukdo mėgautis maistu, be to, labai apsunkina miegą.

Koks gi tas indiškas maistas ir jo gamybos principai?

Indiško maisto pagrindą sudaro prieskoniai ir eiliškumas, taigi jeigu norite gaminti indiškai, pirmiausia pasirinkite prieskonius ir tada sugalvokite, kokio norisi skonio. Prieskoniai čia atlieka du vaidmenis - suteikia skonį, spalvą ir tekstūrą arba suteikia aromatą. Pastarieji naudojami „cieli“ kaip cinamono lazdelės, gvazdikėliai, kardamonų sėklos, ir iš maisto prieš valgant jie yra pašalinami. Kitų prieskonių skonis labai priklausys nuo to, kokia eilės tvarka jie patenka į maistą.

Norint pasigamint elementarią curry, daug proto nereikia – užtenka gilios keptuves arba puodo (indai turi tokią, vadinamą karahi, tiks ir kiniškas wok‘as), prieskonių, riebalų – ghee (kas yra tirpintas ir nugriebtas sviestas – per blokadą mūsų mamos irgi gaminosi) arba aliejaus, na ir mėsos arba daržovių, dar labai tinka baltas sūris. Pirmiausia pakaitiname riebalus, ir tada dedam prieskonius. Elementariausias pasirinkimas būtų smulkiai pjaustyti svogūnai, tada smukiai pjaustyti česnakai ir tarkuotas imbieras, tada, aišku, galima dėti ir curry prieskonių mišinį arba garam masala – koks skirtumas, galima fantazuot, priklausomai, kokie produktai naudojami patiekalui. Tada dedam produktus, dar apkepam, dar prieskonių, truputį šilto vandens, ir vsio. Produktų ir prieskonių derinimas ir padaro curry išskirtinę. Aišku, galima pilti kokoso pieną, jogurtą, dėti curry arba masala pastą ir pan. Autentiškai masalai paruošti reikia specialaus mikserio ir šiaip visokių sunkiai pasiekiamų dalykų, pvz. šviežių kokosų.
Curry reiškia padažą, o masala yra prieskonių mišinys, nors apibendrintai tiek curry, tiek masala yra vadinami gravy, t.y maistas skystame padaže, patiekiamas prie ryžių ar indiškos duonos. Restorane galite tiesiog pasakyti - duokit man ryžių ir kokią nors gravy.

Jeigu jau visai tradiciškai valgyt norėtųsi, tai reikėtų užsisakyti dhal. Tai pat dažniausias ir biedniausias maistas – tokia vietinių lęšių sriuba, valgoma maišant su ryžiais arba dažant duona (indiška duona – paratha, naan ar chapatti gaminama iš neraugintos tešlos). Tas dalas, aišku, gali būti daromas su visokiom variacijom, bet vis tiek valgant jį pusryčiams, pietums ir vakarienei, po trijų dienu atsistoja skersai gerklės.

Paprastai pietūs susideda iš trijų dalių – pagrindinis patiekalas, užkandis ir ryžiai arba duona, tada gali būti tokie paplotėliai papadai, chutney (čia tokie aštrūs padažai). Valgiai nėra nešami pagal eiliškumą, na nebent sriuba, kuri nėra populiari, ar desertai – visi kiti patiekalai papildo vienas kitą ir patiekiami kartu. Jeigu norit civilizuotai pavalgyt indų restorane, pasiimkit vieną kokią curry, ryžių, iš duonų rekomenduočiau paratha; chutney (pareikalaukit mango chutney). Kad būtų prabangiau, dar gerai pasiimti kelis sausus patiekalus – tandoori arba tika vištos (tandoori yra tokia specifinė molinė orkaitė, kurioje ruošiami tandoori patiekalai, taip pat prieskonių mišinys, naudojamas šito tipo patiekalams, tinka ir griliui), na, alu gobi (tokie specialūs kalafiorai) irgi privaloma paimti. Pagirkit virėją už chutney, nustebinkit padavėją, paklausdami ar turi peper water (pietų Indijos sriuba, ja galima pilti ir ant ryžių), na o desertui išbandykite lassi arba kulfi. Klaida būtų užsisakinėt kelis pagrindinius patiekalus ir nepaimt užkandžių arba tokių priedų kaip raita, pickle ar chutney. Tai tokios salotėles, padažiukai kurie padeda virškinti ir suteikia skirtingą skonį patiekalams. Dar didesnė klaida būtų juos valgyti vieną po kito.

Aišku, dar visiems labai patinka indiška arbata čai. Jos gamyba irgi baisiai elementari – paimam apylygiom dalim pieno ir vandens, įdedam juodos arbatos, cukraus - ir viską kartu verdam. Jeigu norim masala chai, dedam prieskonių (jeigu turim - specialaus mišinio, jeigu ne - kardamono, gvazdikėlių, juodų pipirų, cinamono, imbiero ir pan.). Taip pat galima pasielgti ir su kava, tik pieno dalis turi būti mažesnė. Mano viena draugė norėjo kuo originalesnio čai recepto, net norėjo pirkt specialiai tam pritaikytus puodus, arbatą. Atsipalaiduokit – tiks bet kokia juoda arbata, bet koks puodas, svarbu kad pienas neišbėgtų.

Kitas labai populiarus valgio variantas yra birjanis ir raita, kurio daugiau mažiau pakenčiamą receptą ir noriu pateikti. Įspėju, kad bus tikrai skaniau nei Vilniaus indų restorane.

Birjanis yra indiškas plovas. Jums reikės pusantro puodelio basmati ryžių, poros vištos krūtinėlių, poros puodelių jogurto natūralaus arba kefyro, poros šaukštų pieno, aliejaus, keturių pomidorų.
Prieskoniai: apie dešimt „cielų“ kardamonų, druskos, dviejų trijų gvazdikėlių, poros cinamono lazdelių, trijų smulkintų svogūnų, dar poros smulkintų gvazdikėlių, maltos čili, malto cumino, maltos kalendros, malto juodo pipiro, kelių skiltelių smulkinto česnako, vieno arbatinio šaukštelio sutarkuoto imbiero, vienos citrinos sulčių, šviežios kalendros (jeigu įmanoma rasti), šafrano arba ciberžolės, migdolų skrudintų serviravimui.
Taigis pradėkim nuo ryžių – juos reikėtų gerai nuplauti po tekančiu vandeniu ir palaikyti vandenyje kokį pusvalandį. Tuo tarpu jau galima kaitini orkaitę ir užsiimti prieskoniais. Iš pusės kardamonų išimam sėklytes, jas sutrinam ir padedam atskirai su kitais maltais prieskoniais. Užkaitinam vandenį, nusausinam ryžius, sumaišom su puse šaukšteliu druskos, likusiais cielais kardamonais, gvazdikėliais ir cinamono lazdelėmis. Porą minučių paverdame ir nusunkiame, palikdami prieskonius ryžiuose ir laikome ryžius šiltai. Gilioje keptuvėje įkaitinam aliejų, dedam svogūnus kokioms 8 minutėms, kol suminkštės ir paruduos, pridedam supjaustytą vištą ir maltus prieskonius, gerai išmaišom, pridedam česnaką, imbierą ir citrinos sultis. Kepti reikia maždaug penkias minutes. Tada paimam puodą, tinkamą orkaitei, geriau gilesnį, dedam vištą, ant viršaus dedam griežinėliais pjaustytus pomidorus, šviežią kalendrą, puoduką jogurto paskirstom po lygiai ir užpilam nusausintais ryžiais. Šafraną reikia sumaišyti su šiltu pienu ir aplaistyti šitą grožį beigi užpilti nepilnu puodeliu vandens. Uždengti ir dėti į orkaitę valandai. Ištraukus reikėtų pabarstyti migdolais ir šviežia kalendra o šalia pateikti raita – jogurtą, sumaišytą su šviežiais svogūnais ir agurkais arba mėtomis.

Nėra labai sudėtinga, tik užima laiko. Tų birjani variacijų yra labai daug: yra ir vegetariškų ir su jautiena. Beje, jeigu apie mėsą, tai hindusai nevalgo jautienos, kiaulienos irgi nelabai. Populiariausia mėsa yra vištiena ir aviena, o prie vandenyno galima paragauti labai skanios žuvies ir jūros gėrybių. Restoranai skirstomi į Veg ir Non veg. Veg bus ir be pieno, kiaušinių ir jokių kitokių gyvulines kilmės produktų. Prisiekę hindusai nevalgo ir mėsos, nes gyvuliai irgi turi sielą. Pieno dažnai negeria iš pagarbos karvėms. Įdomu buvo skaityti, kaip M.Gandi vadavosi mirtimi ir niekaip jam negalėjo daktarai įkišti pieno, kuris buvo būtinas gydymui, tada žmona jį apgavo įtikinus, kad ožkos pienas nesiskaito. Įdomu ir tai, kad eksperimentuodamas su dieta, Gandis atrado, jog laikytis celibato daug lengviau, kai nevartoji pieno.

Aš irgi supratau, kad maistas gali turėti daugiau funkcijų nei tik skrandžio užpildymas. Kai po pusės metų pertraukos apturėjau burnoje rūkytos lietuviškos dešros gabaliuką, seilėmis ir skrandžio sultimis į smegenis pakliuvo kokie tai vaizdiniai, sustiprėjo visos jusles, sukilo tokie prisiminimai ir sentimentai, kaip kad būna vartant nuotraukas, kalbant su artimaisiais telefonu ar išgirdus kokią seną gerą dainą iš paauglystės diskotekų. Užplūdo gėrio ir grožio banga, ištryško ašara, pasijaučiau pažeidžiama ir priklausoma kaip R. Paksas per apkaltos procesą.

Įmaišyta buvo narkotikų, ne kitaip.

2007 m. sausio m?n. 11 d.



Komentarai 




Asta 2008-05-02 11:49:48
Geras maistas Indijoj,bet vienas prieskotis t y kalendra tai mano uslei ir skrandziui visiskai netinka.



Jurgita 2007-06-27 23:26:50
su gravy tai ne visai taip yra, na ta prasme galima sakyti gravy bet kuriuo atveju bet tai yra kaip koks sultinys nuo maisto, padazas. ne tas pats kaip curry ar masala, o kaip koks pakaitalas.
ale vot kai kurie zmones gali gilintis kelias valandas...



skaitytojas 2007-05-05 23:02:07
Labai geras birjanio receptas. Aciu!! As jau penkta karta darau, mano vyras sako "please, dar dar.." Tik prieskoniu padauginu ir visa visciuka nusipirkusi i gabalelius sukapoju.



Jurgita 2007-03-29 11:34:08
Cha, pats papasakok:)
nors ta priezastis man neatrodo labai rimta, jeigu taip jau labai praktiskai ziurint, ir net nezinau ar kairiarankiam ar desiniarankiam indijoj lengviau gyvent...
o koks prancuziskas bufetas yra vienam viesbuti Pondicherry... mhmmm



Ragas 2007-03-29 09:01:15
reikalauju - papasakok tautai, kodel indai tik su desine ranka maista deda i burna.
Pondicherry - turi pizza hut. O Goa daugumoje vietu atnesa irankius prie patiekalu...



2007-03-27 15:07:49
As gyvenau puse metu Pietu Indijoje, Bangalore, o paskui keliavau po Indija ir pietus ir siaure, nebuvau labiau centrinei dali ir siaures-rytuose. Nu trumpai ir aiskiai sunku viska papsakot, ir siaip as esu jautri maistui tai tikrai visko neisragavau arba rinkdavausi kinu virtuve. Virtuve gali buti labai skirtinga ir Pietuose, pvz Goa labai portugalu itakota o Pondicchery- prancuzu.
JO, mutonas yra geris:)



Ragas 2007-03-24 08:49:40
idomus straipsnis, pagyrimai autorei, o kurios indijos dalies virtuve aprasineji? girdejau, ji labai skirtinga siaureje ir pietuose? beje galejai pamineti kodel yra valgoma grieztai desine ranka:) cia esminis pointas, kodel vietiniai gali susivemti, jei uzgriebsi maistelio kairiaja:) hehehe
pries kelias savaites teko pasitrankyt pietu indijoje, po vietinius restoranelius, bistro, low class valgyklas ir siaip visokias gatves uzeigas... teko valgyt kaimeliuose, vietiniu virtuviu patiekalu. turiu pastebet tik aukstesnio lygio restoraneliuose galima reikalauti dubenelio rankoms nusiplaut, daugumoje vietu yra kriaukle arba tiesiog kibiras vandens su jame plaukiojanciu plastmasiniu puoduku. maistas, pietu indijoje, astrus arba labai astrus, nors uzeigose galima pasiprasyti, kad pasigailetu ir neuzastrintu:) man po triju sav astraus - aitraus indisko maisto taip norejosi kokios nors svelnios sriubytes ar ko ne aitraus, priimtino vakarietiskam skoniu. grizes negalejau atsidziaugti kugelio, kepto visciuko ir kitu LT patiekalu svelnumu. Jau pasiilgau tu ivairiausiu skuniu ir spalvu patiekalu taip pat duonu pakaitalu - roti, paroti, naan, dosa, idely, chapati ir tt ir panasiai:)
kadangi esu mesedis, ziauriai pramuso valgyt ozkuti (jie vadina muton), jega - minksta, sultinga mesike niam niam...



Sigis - Legionas 2007-03-18 06:52:25
Siuo metu dauguima bendradarbiu yra indai tai ir maitinuosi pagrindinai indisku maistu. Tik virejai bijo manes: jei uzsisakau vidutiniskai astru patiekala, nededa prieskoniu visai, o jei uzsisakau astru, tai ideda tik siek tiek. Noreciau 1 kartui turet tamsia tamilo oda, kad galeciau paragauti tikro astraus indisko maisto.



:)) 2007-03-03 08:08:52
:)) saldumynai- dauguma ju is migdolu, ghee, kokoso, mango..riesutu..... jei atvirai ir sapne nemaniau kad gali buti tokia ivairove ir skonis!!



!!! 2007-03-01 08:15:45
"visi saldumynai pagaminti is miltu, cukraus ir riebalu"? kazkaip labai keistai nuskambejo :) na, kad dazniausiai per saldus tie indiski saldumynai - tiesa, bet, kad tik is to butu gaminami.. taigi ju yra tiek daug rusiu.. o cia ingredientu pvz.: riesutai, pieno milteliai (pieno tortas), morkos (karstas tarkuotu morku desertas), kokosas ir t.t. ir pan. bet keisciausias desertas man - kulfi - ledai su skaidriais makaronais!!!



Jurgita 2007-01-22 10:00:42
Zigizmundai, alkoholius tinka bet koks, o Indijoj bene placiausiai vartojamas romas.



Vis dar tas pats Gizmundas 2007-01-18 14:11:14
Alkogolis ten turėjo būt ... Kažko pastaruoju metu by mistake pernelyg dažnai pasitaiko spausdinant ...



Gizmundas 2007-01-18 14:05:12
A vat įdomu, kokys algolis tiktų prie tokia maisto ... Alaus neužskaitau.



Jurgita 2007-01-15 10:36:15
Ai dar del saldumynu- nieko ypatingo, visi saldumynai pagaminti is miltu, cukraus ir riebalu.
Del PR Vilniaus indu retsoranui- jo, birjanis yra ivairus, valgiau ji tikrai ne maziau 100 kartu ivairiose Indijos vietose, ir ten teko valgyt bloga birjani, bet Vilniuj daro plova, o ne birjani. Matomai pritaike vilnieciu skoniui:) Nors yra ten ir neblogu patiekalu.
tai darom ta workshopa, as siulau sekmadieni, kad ir sita. Vaikeliux, tu kadangi is vis negeri...:P



Vaikeliux 2007-01-14 13:17:41
Tai nieks juk ir nesako kad restoranuose neskanu...



pR 2007-01-14 12:02:00
"Sues Indian Raja" - bene geriausias maistas Vilniuje uz padoria kaina. Vertinimas/lyginimas su autentisku maistu - ne mano kompetencijoje, bet.. Indija didele, skiriasi maistas priklausomai nuo regiono, juoba profesionaliai su meile paruostas maistas namuose visada "ikraus malku" restoraniniam. Klausimas tik ar del to restorane pasidaro neskanu?



Burza 2007-01-13 19:02:04
Kaip vežaaaa...



Vaikeliux 2007-01-12 17:19:32
Beje daba pagalvojau kai valgo daugiau chebros is vieno bliudo visai kitom spalvom nusvinta klausimas "a rankas plovei?"
mda...



Vaikeliux 2007-01-12 12:14:38
cituoju: "...Įspėju, kad bus tikrai skaniau nei Vilniaus indų restorane..."
Taip kad, Baisoneli, visa tavo indisku Vilniaus restoranu patirtis cia nieko verta- reik reikalaut autentisku irodymu is autores!
:)



Baisonelis 2007-01-12 10:00:11
teko ragauti Vilniuje Sues Indian Raja indiško maisto, tai ten kažkoks vienas prieskonis, kalendra ar koks ten, visą maistą gadina.



Vaikeliux 2007-01-12 09:18:05
Ech kaip dvasingai paskaiciau- ypac ta vieta apei rukyta desra (net asarele isspaude).
o beje kaip ten bus su degustacija ir gaminimo seminaru?
:)



Daiva 2007-01-12 07:08:15
Sveika,
Labai idomus ir naudingas straipsnis. O kaip Indiski saldumynai?? Ar teko ragauti ??
Daiva


--- --- ---
naujausi komentarai
--- --- ---



Euro (melo)drama – mitai ir faktai (11)

--- --- ---

KĄ DARYTI? (12)

--- --- ---

Muilo burbulai ir seni krienai (33)

--- --- ---

Mėsos turgūs Europoje – Briuselis ir Londonas (17)

--- --- ---

Iššūkiai senbernių gyvenime. II dalis. (57)

--- --- ---

Patarimai dėl elgesio su gerule (44)

--- --- ---

Back on line– BLOC PARTY / TOM WAITS / ARCADE FIRE / ANDREW BIRD (10)

--- --- ---

KILLERS/ DECEMBERISTS/ ELECTRIC SIX/ BECK/ BADLY DRAWN BOY/ TV ON THE RADIO (16)

--- --- ---

SONIC YOUTH/RED HOT CHILLI PEPPERS/WOLFMOTHER ir kiti herojai. (5)

--- --- ---

Judėjimas, žmogiškoji prigimtis ir lašiniai (32)

--- --- ---

Karas prieš narkotikus (191)

--- --- ---

Maistas ir virškinimo problemos (14)

--- --- ---

"Oskarai" 2006 (16)

--- --- ---

Kung Fu klasika (2) (16)

--- --- ---

Praleistieji (Vol.5): Babusia (Lidia Bobrova, 2003) (15)

--- --- ---

Ar Mėnulis jau gyvenamas? (41)

--- --- ---

Už sovietinę penkiakampę - milijonas litų (38)

--- --- ---

Jie bijo… (13)

--- --- ---