:apie mus
------------------
:apie senbernius
:spaudoje
:folklioras
------------------
:senbernių kinas
:klausk Burzumo
:politika
:senbernių muzika
:žmogus ir sveikata
:marazmai
:senberniška ezoterika
:kelionės
------------------
:diskusijos



Pirtis Vilniaus centre
Design.Capital
Travels in Asia


:kelionės kas čia per rubrika?

Jurgita
Bangalore – visi sako, kad tai ne Indija, tai vienas greičiausiai besivystančių Azijos miestų, jau siekiantis 10 mln. gyventojų. Aš dar negaliu lyginti, bet galiu pasakyti kai ką apie stereotipus. Taip, čia irgi daug kvapų, čia vaikšto karvės, čia miega žmonės ant šaligatvių, moterys vaikšto su sariais, čia skurdas, bardakas ir t.t.




Laiškai iš Indijos (1)

Tai pirmiausia noriu paburnoti, kaip man nepatinka bendras laiškų rašymas. Gi kai rašai, tai galvoji apie tą žmogų, kuriam rašai ir todėl rašai būtent tai, kas galėtų būti abiem svarbu. Ale kai reikalas toks, kad esi Indijoje ir įspūdžių laukia artimieji ir giminaičiai, draugai ir mylimieji tai truputį per didelė prabanga rašyti visiems tą patį per tą patį. Tada daugiau nieko nedarytum, o tik rašytum. Pamatei ten kokį dramblį ir iškart transliuoji visiems. O kada tada ant jo pajodinėti?

Žodžiu, dabar parašysiu apie pirmas dvi dienas, iš jų susidaro vaizdas, kaip gyvenu, kad kiekviena diena yra skirtinga, gyvenimas yra pilnas netikėtumų ir t.t.

Tiesa, išleistuves buvo tobulos. Jeigu jums kada reikės palydėti draugą/draugę į Indiją, tai būtinai sudėkite jam/jai daiktus, blevyzgokite pusę nakties, paskui vėžinkitės dar po Vilnių ir nepamirškite švelniųjų žodelių ir pagraudenimų. Ir bučinių, kas be ko. Mažos dovaneles, tskant, irgi sustiprina draugystę.

Išskridau 6:00 ryto į Londoną, kur turėjau persėsti į kitą oro uostą. 4-tame Heathrow terminalas iškart nuteikė egzotikai - čia jau dirba daugiau indų, nemažai sikhų, o ir keleivių odos spalva tamsesnė. Skrydis iš Londono į Bombėjų truko apie 10 valandų, bet neprailgo – britai pasirūpino: išdalino kojines, dantų šepetėlius, dekių, pagalves etc. Davė išgert, sočius pietus, o paskui gali rinktis 18 televizijos programų su naujausiais filmais, muzika. Pažiūrėjau truputį merginos, vertos milijono, truputį indiškų filmų. Prieš nusileidžiant – prašmatnūs pusryčiai.

Bombėjuje karšta ir drėgna kaip rusiškoj pirty, bet nieko – paaiškėjo, kad į Bangalore skrisiu verslo klase, tai gavau pakvietimą į majaradža lounge, kur kartu su amerikiečiu inžinieriumi maloniai pakaštavojom gaivinančių gėrimų ir užkandžių.

Iš Bombėjaus į Bangalore tik pora valandų skrydžio. Tai išvykau 6:00 ryte iš Lietuvos, o buvau kitos dienos 5:00 ryte Bangalore (čia jų laiku). Laikas čia 3 valandom į priekį pasuktas. Pasitiko čia esantis lietuvis Jaras ir kolega prancūzas Deimonas. Kol su rikša nusigavom namo ir paplepėjom, atėjo ir 7:00 ryto, ta proga pamiegojau kelias valandas.

Būstas – trijų aukštų namukas su stogu-terasa. Pirmame aukšte – erdvi virtuvė ir valgomasis + san. mazgas, antrame aukšte – 3 miegamieji + 2 san. mazgai, trečiame aukšte – 1 miegamasis + 1 san. mazgas. Sanitarinis mazgas – tai tūlikas, kranelis vietoj bide, dušas ir kriauklė. Taigi smirdėti čia nėra jokio pagrindo. Vanduo nekarštas ir ačiū dievui. Šis namukas skirtas www.fslindia.org personalui, TAČIAU kadangi dabar yra sezono įkarštis, tai čia dabar apsistojusi viena savanorių grupė – austras, kanadietė,
korėjietė, dvi prancūzės ir trys vokietės. Dar čia gyvena kolega Deimonas, aš, o vakar man į kambarį dar įgrūdo prancūzą Thomą. Indiškas Melrouzas, patikėkit.

Maistas čia vadinamas community food – tai yra už jį nereikia mokėti, perkamas iš organizacijos lėšų (savanoriai sumokėjo už jį mokėdami dalyvio mokestį). Taigi man nuo to tik geriau, galiu įvairiau ir daugiau valgyti.

Bet šitai patyriau tik vakare, o tuo tarpu su Deimonu nuvažiavom į ofisą, kur susipažinau su kolegomis, išklausiau job description (darbo aprašymą), kuris pasibaigė taip: "besides you have to get well with people and have strong motivation to make world the better place" (apart visko, turi gerai sutarti su žmonėmis ir norėti paversti pasaulį geresne vieta). Gerai, sakau, bandysim. Mano "baras" – į FSL India programą atvykstantys ilgalaikiai savanoriai (nuo 3 mėnesių), viskas, kas susiję su jų atranka, suvedimu su projektu, ir viso gyvenimo ir darbo čia. Įdomu, kad yra keletas "ubliudkų" – tai savanoriai, turintys asmeniniu problemų: vienas – buvęs narkomanas, kita – mergina, sirgusi sunkia depresija. Perimu šitą "barą" iš Deimono, ir nuo liepos atvykstantys ir išvykstantys jau bus visai mano žinioj. Kitą savaitę važiuosiu lankyti tų priimančių projektų. Iš manęs tikimasi, kad surasiu ir daugiau priimančių projektų, taip pat savanorius priimančias šeimas. Hierarchijos šitoj organizacijoj nėra, bet savaitės gale turiu duoti Deimonui ir Leo ataskaitą.

Bangalore – visi sako, kad tai ne Indija, tai vienas greičiausiai besivystančių Azijos miestų, jau siekiantis 10 mln. gyventojų. Aš dar negaliu lyginti, bet galiu pasakyti kai ką apie stereotipus. Taip, čia irgi daug kvapų, čia vaikšto karvės, čia miega žmonės ant šaligatvių, moterys vaikšto su sariais, čia skurdas, bardakas ir t.t.

Bangalore nėra turistų miestas, tai greičiau verslo miestas. Pavaikščioju porą valandų ir apsiprantu. Vakare mane Demonas, Leo ir Rupi vedėsi į naktinį klubą. Klubas, kaip klubas (beje, Bangalore turi tipo geriausia klubinę kultūrą Indijoje), bet va Rupo neįleido, nes buvo su basanožkėm, tai jam teko per mažus Deimono atsarginius batus dėtis, ko pasekoje jis negalėjo šokti. Merginos gali eiti apsirengę kaip nori, jos ir eina. Tos pačios indės, diena su sariais, čia su sijonais ir maikutėm. Šoka vienos, diedai irgi. Muzika – hipo hopas, popsas. Per telikus – "Fashion TV". Įėjimas brangus, už tai gali gerti kiek nori kokio nori alkoholio. Rupi negeria visai, ne dėl to kad hindusas, šiaip sau, Leo, sueuropėjęs indas, geria, o Deimonas, prancuzas, irgi geria. Vyrukai netrukus pradeda žiauriai pošlinti ir visaip kitaip mane provokuoti. Man tai kas, sėdžiu ramiai ir laukiu, kol jie supras, su kuo turi reikalą.

Taigi, kolegos (negaliu nepapletkinti):
Leo (The broken hearted) yra organizacijos įkūrėjas, vykdantysis direktorius. 26 metai, prieš 10 mėnesių išsiskyrė su mergina užsieniete.
Rupi, indas, viengungis, niekada neturėjęs merginos. Jam viskas labai įdomu kaip ten būna, nes Indijoj turėti merginą praktiškai neįmanoma. Negali prieiti nei gatvėj nei diskotekoj – dėl kastų. Gali susipažinti tik kažkokiam tos pačios kastos draugų bury, bet ir tai negali likti dviese, iki vestuvių – jokio lytinio gyvenimo.
Deimonas, prancūzas, 24 metų, įsimyli vis kitas savanores, dabar – vokietę Sofi.
Tai va, kompanija nevelka, no bardzo pšijemna. Dar ofise yra Eugen, indas, Sumita, irgi indė.
Ir – lietuvis Jaras, kuris kaip vakar paaiškėjo liks dviems metams. Jaras – pirmas lietuvis savanoris, atvažiavo porai mėnesių į tsunamio stovyklą, paskui liko dar porai mėnesių... Dar daug nebendravau, nes jis negyvena kartu su mumis. Pats faktas, kad ofise dirba du užsieniečiai iš šalies, kurios vardo niekas nežino, labai visiems juokingas.

Tai kuo aš čia baigiau – ai, reiškiasi, visas vakarėlis labai išėjo į naudą, susipažinome, atsiskleidėme. O grįžę į butą radom tas savanores ir pratęsėm dar kurį laiką.

Kitą dieną nusprendžiau praleisti su savanorių grupe. Jos dirba mokykloje - moko vaikus anglų kalbos, skaičiuoti, rašyti. O šeštadienį darėme ekskursiją – važiavom su jais į centrinį parką. Tai aš, pvz., gavau prižiūrėti 4 vaikus, užsirašiau jų vardus - Džianiper, Danga, Chišna ir Fajad (kuris vėliau nusiplovė, tai prisobačino man kitą, kurio vardo taip ir neįsiminiau). Amžiaus neįsivaizduoju, mergaitės tai man atrodo kaip šimtametės senės, netyčia patekusios i vaiko kūną, o berniukai - gal kokiu 4-6 metų. Ir tada visa govada – apie 30 vaikų ir 9 savanoriai per visą miestą – autobusais. Vaikų pamesti negali, nes jie gi kelio neras, jie pirmą kartą autobusu važiuoja. O parke reikėjo matyt jų veidus kai jie pamatė karuselę (tai kas kad neveikiančią, o arkliukai sudėti gražiai šalia)! Niekas ten neveikia, tik supynės, ale ir tai koks džiaugsmas! Vaikai išpuošti, kai kurie net su batais (aišku ne to dydžio), taip ir maga nusifotografuot kolonistinei nuotraukai. Parke prieina indai fotografuotis, man tai kas - prašom. Viena vokietka nesutinka, aš tai nesuprantu tokių bajerių – taigi mes tą patį darom, kada fotografuojam jų vaikus, moteris su nešuliais, senius nepaeinančius. Tik iš snobizmo neatsistojam šalia.

Savanorės europietės – jau kita tema. 20-25 metų merginos, dažniausiai vokietės, pabuvę jau bent trijose trečio pasaulio šalyse, jų niekuo nenustebinsi. Prabuvę 3 savaites Indijoje ir dirbdamos su vaikais, neišmoko NEI VIENO žodžio vietos kalba, nesusipažino anei su vienu vietiniu, eina į "Žvaigždžių karus" vakare ir laisvalaikį leidžia kartu. Mėgsta pafilosofuoti temomis "man patinka dirbti su ŠITAIS vaikais, nes jiems tiek nedaug reikia, kad būtų laimingi, bet savo vaikų nenorėčiau", "man jau atsibodo šitos diskotekos, norėčiau diskotekos, kur neturtingi renkasi" ir pan.

Turėjom įvykį parke, kai susėdom papietauti ir mergos pradėjo su vaikais kartotis angliškas daineles. Gal per 20 minučių prisirinko žiūrovų. Prieina vyrai tokios agresyviom stojkėm (kojos pečių ploty, rankos sunertos) ir žiūri. Po kiek laiko vienas pradėjo sakyti kalbą, kad Indijoje nereikia užsieniečių ir anglų kalbos. Žodžiu prasidėjo mitingas, tai mes ramiai nuėjom į kitą vietą, ir sakom: "gerai, dabar mes kannada (vietos kalba) daineles padainuosim". Bet tas pats – vėl chebra pradėjo rinktis, tai susikrovėm manatkes.

Ai, dar kas juokinga buvo parke – vyrai vaikšto susikabinę už rankų ir kitaip rodo savo draugystę. Jie ne gėjai, tiesiog draugai. Pas mus merginos taip daro. Linksma! Gėjai čia griežtai uždrausti, nors yra tokie "januko", ar kaip ten – berniukai su moteriškais rūbais, mačiau tokį – eina prie vyrų, o jie jam duoda pinigus, kad tik jis nesiliestų. Nors žmonės tiki, kad jų palaiminimas bus laimingas ir už tai moka jiems pinigus didelius.

Grįžom vakare, tai nulūžau pamiegot. O paskui ėjom prašmatniai vakarieniauti su visa grupe ir – į kitą naktinį klubą. Va ten tai klubas! Daug baltųjų, daug vietos, daug žmonių, brangu, visi apsirengę kaip Europoj. Labai keista indes matyt su makijažu, miniakais... Ten dar grįšiu, tikrai.

Rupi šiandien man labai geras, labai atsiprašinėja už vakar dieną ir vis klausinėja kaip ten Europoj pas mus draugaujama. Žodžiu, laiko dabar mane santykių specialiste.

Tai tiek žinių, šiandien miegojau iki pirmos dienos ir ant stogo gėriau kavą, valgau mangus (Sorry, bet jūs nežinot, kas yra mangas), vaikštau čia aplinkui, niekur neskubu. Mano chebra išėjo į miestą. Atvažiavo kelioms savaitėms, tai skuba viską pamatyt, o man tai kas?

Einu toliau gyventi, o jūs rašykit man laiškus ir komentarus.

Myliu, bet dar nepasiilgau :)

Jurgita

2005 m. birļæ½elio m?n. 28 d.



Komentarai 




Tomas 2006-09-16 15:26:49
Norintiems i indija www.dns-tvind.lt



indoeuropietis 2006-06-03 14:32:17
to: xxx -> tai ne mersas o legendinis Ambasador! (indai ratus megsta papuost...) Lietuvoje jei sutinkat senaja juodaja volga gerai isblizginta ir isbuciuota, su elniu ant kapoto, tikriaus palydit akimis (: bangalore zinoma siu masinu nedaug ir je tokiu sutinkama tai ypac geram stovyje, ir turet tokia masina nera pigu. Daznai vaziojami juose valstybes tarnautojai. NORS kaimuose tokiu masinu galima sutikti dazniau arba net daznai - cia si masina vertinama kiek kitaip. Cia sulyginciau ja su zyguliuku. Dyzelines beje.



xxx 2006-03-27 18:24:25
kelintas ten mersas?



Jaras. 2006-03-22 09:23:27
...deja mano atmintis yra tiek prasta kad tikrai neatsimenu jog sutikciau su siu nuotruku publikacija.. whatever..

Pirmiausiai, tai nera nuotraukos is bangaloro - nors kitavertus panasiu vaizdu galima rasti.

Paskaiciau - tai labiau panasu i asmenini bloga nei apie indija, juolab apie bangalora...

As labai daznai pastebiu, kad zmones Indija apraso neteisingai. Jie raso ispudzius, kurie tesiog yra priespriesa musu suvokimui, todel hiperbolizuojami dalykai kurie cia yra labai naturalus...



MAndipa 2005-07-26 16:41:51
labai idomus reportazas, labai laukiame tesinio!



hanumanas 2005-07-13 23:55:37
parasyk dazniau.nes labai pasiilgau INDIJOS...eeech..kaip noreciau vel ten nuvykti.nostalgija...



sese 2005-07-13 11:16:32
dazniau parasyk...



xxx 2005-07-12 10:56:31
žiauru



burzum 2005-07-08 11:15:14
kaip baisu siaubas. Viska reiketu aptverti ir nieko is ten neisleisti.



Gediminas 2005-07-07 16:23:32
Hehe, reiks ir man apie Jungtinius Arabu Emiratus det straipsniuka kada. Gyvenu chia jau puse metu. A tie indai tai vaikschiojantys anekdotai:)) Mano vairuotojas indas yra, tai prisijuokiu ten ish jo, nors ir jam mano kai kurie yprochiai shypsena kelia:))



Zuzia 2005-07-05 15:13:11
superinis lajskiukas, noriu daugeu=]]



baisonelis 2005-07-01 14:20:21
saulelis, nemaisykite doro heteroseksualo su zoofilu ;)
jurga, siusk, tuo paciu ir pinigine perlaida medaliui pagaminti :)



Saulelis 2005-07-01 12:12:31
Baisonėli, o tau sočios ir mėsingos (kitaip tariant - nusipenėjusios) merginos patinka? :)



Jurgita 2005-07-01 11:37:17
Dal savanorishkos veiklos- tai yra daug daugiau negu 2 galimybes, tiesa daznai tos galimybes brangiai kainuoja. O nekainuoja tai tik viena programa-(www.jtba.lt), arba turi buti labai profesionalas. Kaip ash pvz:)
Ieskot reikia pagal zodzius voluntary service, community servise (neblogas gidas yra www.vso.uk.org)
Baisoneliau, atsiust tau adresa del medalio?



atostogaujantis Baisonelis 2005-06-30 14:27:48
a jo, kol kas matau kad mano susikurti stereotipai apie Indija turi pagrindo.
straipsnis super, siulau prelegentei medali uz tai iteikti avansu :)
saulelis blyn, kuo tau socios ir mesingos karves nepatinka, nedvasingos tipo ar kas? :)



Danguole 2005-06-30 12:26:07
Savanoriskas darbas Afrikoje!!!
Tu gali dirbti:
Pagalba vaikams, priesmokyklines programos, HIV/AIDS prevencija, aplinkosauga ir medziu sodinimas, socialinis darbas su gatves vaikais, svietimas. Nereikia specialaus issilavinimo! Tu turi buti 18 metu, stipriai dirbantis, motivuotas ir prisitaikantis.
14 menesiu programa: 6 menesiai studijos Anglijoje ar Danijoje, 6 menesiai darbas projektuose Afrikoje, 2 menesiai ivertinimas ir informacinis darbas.
College for international Co- operation and Development (CICD), Hull, England
Tel.(+44) 07813 854 298 and (+44) 01964 631 826
www.cicd-volunteerinafrika.org www.humana.org www.drh-movement.org
Kreiptis klein111@one.lt



Cypa 2005-06-30 11:48:30
Geras super duper. o dar ar bus laiškų???
pagarbiai,



furija 2005-06-29 20:26:08
laukiam tesinio,beje,tavo draugo nuotraukos l.fainos



Jurgita 2005-06-29 18:39:58
E, jeigu ta, kur prie masinos ("Ambasador") tai ten ne karve! Karve guli prie parduotuves.
Kaip supratau reikes nufotogarfuot karve is arti:)
Beje, sios nuotraukos darytos ne mano, o kolegos Jaro (daugiau rupija.blogspot.com), o prancuzo vardas, kaip dabar supratau ne Daimon, ir ne ne Demon, o Damien.
susidomejusi, parashyk man pm.



adutis 2005-06-29 18:21:57
karvė tikrai labai graži. matosi, kad netolima Bafometo giminė...



Susidomejusi 2005-06-29 15:51:00
Kokiu budu ten atsiradai - kokia tai organizacija, kuo ji uzsiima ir kaip ten patekti? Mano drauge seniai iesko panasios veiklos, gal galetum patarti kur kreiptis...



grad 2005-06-29 13:06:41
Muskuso pats nevartoju, o gi karvem vieta ganyklose, o ne miesto gatvese. :)



Jurgita 2005-06-29 10:57:48
ogis reportazai is airijos, belgijos, graikijos?
salys labiau ranka pasiekiamos, betgi ne maziau idomios! yptingai senberniu akimis matomos...



jurgita 2005-06-29 10:32:11
paskatos ypatingai egoistines, betgi ne materialistines. smarve dalykas yra reliatyvus (muskusa kvepalams turbut irgi vartoji:)), o karves kuo tamstai nepatinka.



grad 2005-06-29 10:27:07
Nors babkiu daug uzkalt zada prelegente, kad i smarves ir karviu sali nuvaziavo? Ar cia is idealistiniu pagrindu?

p.s. ana komentara pamirsau pasirasyt nera ko cia rekaut. Redaguot gi negalima.



2005-06-29 08:46:14
oi, aciu labai zu laisko redakcija! respect.
dabar jo, ispudziu jau daugiau, tai galiu paskayt, kad karves daugiausia perkare, dar yra daug sunu, kaimuose ir kiaules lanksto. o tarakonai ir ziurkes- nerealaus dyzdio.
optimizmas mano neblesta.
hmmm, artutiz- skamba labai indiskai..:)



Meškiukas 2005-06-28 19:44:44
Teraz bardzo zaduševno..:)



Saulelis 2005-06-28 18:46:22
Labai graži karvė. Tiesiog nenutukusi, kaip kad mūsiškės. Bent jau panaši į tikrą gyvūną, o ne į kažkokį mėsos kalną su degtukinėm kojytėm :)



kilimandzaras 2005-06-28 18:40:00
Super reportazas, laukiam laukiam toliau! O ten karves visos tokios perkare kaip sita nuotraukos sone? :)



arnutiz 2005-06-28 17:27:30
Jurgita as taves noriu



grad grad GRAD 2005-06-28 16:29:04
Manau optimizmas, kuriuo pasizymi sis smuklmeniskas laiskas, isbles ilgainiui. :)



Razinova 2005-06-28 14:55:22
Noriu į Indiją.


--- --- ---
naujausi komentarai
--- --- ---



Euro (melo)drama – mitai ir faktai (11)

--- --- ---

KĄ DARYTI? (12)

--- --- ---

Muilo burbulai ir seni krienai (33)

--- --- ---

Mėsos turgūs Europoje – Briuselis ir Londonas (17)

--- --- ---

Iššūkiai senbernių gyvenime. II dalis. (57)

--- --- ---

Patarimai dėl elgesio su gerule (44)

--- --- ---

Back on line– BLOC PARTY / TOM WAITS / ARCADE FIRE / ANDREW BIRD (10)

--- --- ---

KILLERS/ DECEMBERISTS/ ELECTRIC SIX/ BECK/ BADLY DRAWN BOY/ TV ON THE RADIO (16)

--- --- ---

SONIC YOUTH/RED HOT CHILLI PEPPERS/WOLFMOTHER ir kiti herojai. (5)

--- --- ---

Judėjimas, žmogiškoji prigimtis ir lašiniai (32)

--- --- ---

Karas prieš narkotikus (191)

--- --- ---

Maistas ir virškinimo problemos (14)

--- --- ---

"Oskarai" 2006 (16)

--- --- ---

Kung Fu klasika (2) (16)

--- --- ---

Praleistieji (Vol.5): Babusia (Lidia Bobrova, 2003) (15)

--- --- ---

Ar Mėnulis jau gyvenamas? (41)

--- --- ---

Už sovietinę penkiakampę - milijonas litų (38)

--- --- ---

Jie bijo… (13)

--- --- ---