:apie mus
------------------
:apie senbernius
:spaudoje
:folklioras
------------------
:senbernių kinas
:klausk Burzumo
:politika
:senbernių muzika
:žmogus ir sveikata
:marazmai
:senberniška ezoterika
:kelionės
------------------
:diskusijos



Pirtis Vilniaus centre
Design.Capital
Travels in Asia


:politika kas čia per rubrika?

Baisonėlis
Ilgai galvojau apie ką turėčiau parašyti savo apžvalgą, kad visi atitruktų nuo įvairių Lietuvos politinio gyvenimo ir gamtos sąlygų grimasų. Apie rinkimus nekalbėsiu, nes paskutines kelias savaites apie juos kalbama nesustojant darbe, viešame ir intymiame transporte, paskaitose, psichoneurologiniuose dispanseriuose ir kitose nemažiau dvasingose vietose...




Nieko čia juokingo, blyn...

Laba diena, giminės ir artimieji,

Apsibrėžus tokias savo baigiamojo darbo temos ribas praktiškai nelieka nieko, kuom būtų galima tūlą pilietį privilioti prie spaudos kioskų ar žydrųjų ekranų („Atleisk“ ir pornografija is not the subject of this monography).
Pakalbėsiu apie labai subjektyvų iš vertinimo pusės reiškinį – humorą Lietuvos masinėse informavimo priemonėse.

Humoras yra universali priemonė, kurią visame pasaulyje naudoja visi įvairiais tikslais, randanti savo pritaikymą nuo higieninių paketų reklamos iki politinių rinkimų kampanijų.
Tuo pačiu pasaulyje yra sukaupta milžiniška patirtis bei potencialas vystyti šią žmonių laisvalaikio užimtumo sritį, tačiau situacija ant Marijos žemės mane kartais neramina.

Žvelkime į pavyzdžius. Yra tokia šalis Rusija, kuri valdo daug naftos, gerulių, alkagolio bei kitų gerų dalykų, bet vis tiek amžiais alkana. Tačiau this is not an issue. Kalbu apie tos šalies žiniasklaidos pateikiamus tam tikrus pramoginius produktus. Aišku, mano oponentai suės mane su fekalijomis aiškindami, kad ten visai kita babienė, bet nors šį kartą pabandome apie šį gyvenimo nuodą nemąstyti. Taigi, sritis, kur Lietuvos mass media gaus nuo Rusijos dar kokį 100 šviesmečių – humoras. Iš karto apsidraudžiu – nekalbu apie Reginą Dubovickają ir jos podchalymus. Ką Rusijos televizijos gali pasiūlyti alkanam ir pusiau apspangusiam nuo vodkės statistiniui rinkėjui? Prašau – KBH, Žvaneckis, Zadornovas ir dar kokia 15 laidų ir autorių – satyrikų, kurie netgi tokį rusofobą kaip kad aš prikausto prie TV (tiesa pas mane Wilno nėra kabelinės, tad šis džiaugsmas būna tik nuvažiavus pas mamą). Šios laidos ir autoriai varijuoja ir improvizuoja temomis nuo bobutės tapkių iki to, kaip galima gerti antifrizą iš jo pašalinus sunkiuosius radikalus iki tam tikros temperatūros atšaldyto laužtuvo pagalba. Žmogus sėdi, klausai, juokinga.

Lietuvos televizijose kūdikis mirė dar nepradėtas. Buvo bandymas realizuoti tam tikrą komandinio humoro šou projektą, vadinosi tai berods „Auksinis liežuvis“ ar kažkas panašaus, kur Sėjūnas pod zvukami dj`ėjasov pradėdavo laidą, kurią dažniausiai užbaigdavo kažin kokia tais kaimiečių crew su bajeriais apie antrą galą (nesakau, kad tai blogai, bet ten buvo patetiška) bei dažnutėmis apie tai, kad Lietuvoje valdžioje visi vagys ir nekelia bulvių supirkimo kainų. Tada vėl Dj`ėjai ir viskas lyg niekur nieko, laimi komanda rednekai iš šūdaduobės. Visi juokiasi, eteris vos ne geriausio laiko, laida užsiraukia nes turbūt net laidos prodiuseriams pasidarė koktu nuo to, ką jie sukūrė. Buvo bandymas pritraukti ir kitokią auditoriją įtraukiant į šį farsų konkursą ir Radio Show crew, bet ar tai jie tingėjo, ar jiems trūko žirklių gintis nuo juos supančių rednekų, bet net šie mano mėgstami juodojo humoro atstovai ten atrodė kaip beisbolke per V ir VI stuburo slankstelį perpisti mazuroniai.

Nors gal visai palaidoti Lietuvos humoro žanro dar negalima – juk mes turime glorious „Dviračio šou“. Ši kompanija mane vis dar sugeba nustebinti naujienomis. Jie laikosi labai teisingo strateginio kelio – samdo naujus veidus, kuria naujus personažus, o idėjas semia iš nesibaigiančio Lietuvos freek show šaltinio – politikos. Aš jau kokius 5 metus galvoju kada jie išsikvėps, bet tie tik bac ir žiū jau jiems kuria tekstus ne vien tik H. Mackevičius, bet ir koks tais Marijonas visų bobų čempionas arba nuoširdus konservatorius Algis. Deja, bet ši laida yra greičiau išimtis Lietuvos TV padangėje. O kai gerai pagalvoji, tai turbūt vienas iš nedaugelio originalių Lietuvos TV produktų, o ne kokios nors užsienio šalies TV kopija (Ali Dj Momo J šapro show).

O.k., kitas, atrodo, daug mažiau žmoniškųjų resursų reikalaujantis, TV šou žanras - autorinis satyros atlikimas. Na ir kas gi ir kaip bando praskaidrinti mūsų kasdienybę šmaikščiais monologais bei mizanscenomis? Pradedu vardinti – Šilanskas (a la tai kažin koks tais kažin kokių tais anekdotų iš www.anekdot.ru perpasakotojas), Orlauskas (tų pačių anekdotų pasakotojas tik extended version), Šapranauskas (dabar jis Ali Dj Momo J), Zavaliauskas (aš irgi galiu užsidėti bobišką sijoną bei skarelę ir pasakoti tuos pačius anekdotus iš www.anekdot.ru), rednekų humoro aukščiausia forma „Miesčionys“ (vienas kalba gavusio (stipriai) per pautus balsu, kitas – suknelė ir skarelė a la Zavaliauskas, trečias vaidina glušių iš kaimo, bet jam tai taip natūraliai išeina, kad susidaro įspūdis, kad jis ir yra kretinas). Visiems juokinga, Humoro (humoro?!!) žygiai per Lietuvą renka pilnas sales, BTV transliuoja juos vakarinėje programoje, kai neturi reklamos užsakymų ir paxius jau nušalintas.

Klausimas – ar yra kas Lietuvoje rašo satyrą? Yra. Vienas žmogus – gyvas klasikas Erlickas. Kur jį galima išgirsti? Atsakymas – per jo 50 metų jubiliejų, kartais per LNK sezono atidarymą bei dar kokią tais super trooper pseudo intelektualią laidą su bandymu juokauti – pvz. per LNK sezono atidarymą.
Kur jo negalima pamatyti?
Atsakymas – per kitas laidas, kurios bando juokinti.

Aišku, galiu atrodyti kaip teisininkas filologas bandantis prisikabinti prie kiekvieno žodžio, bet manau, kad bent jau iš pagarbos žiūrovui Lietuvos televizijos galėtų išnaudoti bent jau šį vieną turimą originalų autorių. Ar vis dar manoma, kad geriausias humoras, kurio reikia visiems Lietuvos žiūrovams yra amerikietiškos ar rusiškos serialinės komedijos, kur už kadro kas nors juokiasi ("vedęs ir turi vaikų" is not the subject of this monography)? Be to yra dar tokia šalis, su puikiu, man gal net labiau vežančiu humoru – Didžioji Britanija. Ką mes matėm? Rodė Byną. Seniai. Rodė Bliakaderį. Dar seniau. Rodė Folčio viešbutį. Šį su chebra prisimenu tame pačiame kontekste kaip ir bandeles su cinamonu po 5 kapeikas mokyklos valgykloje. Kur Monty Python?

Čia buvo mano šauksmas tyruose. Ką reikia daryti, kad šis šauksmas būtų išgirstas? Teisingai – išrinkti mane į Seimą. Balsuokite už sąrašą 23 – Maiklo Džordano ir Dalai Lamos koaliciją „Už tritaškių liniją už 7 metrų“.

Vsio, blyn.

2004 m. spalio m?n. 12 d.



Komentarai 




Alisa 2007-02-12 00:01:25
as turiu klipuku su parodijom



Darius 2006-10-16 22:54:57
Gal kas zino kur galima rasti senu laiku kazlo bajeriu, kai dalyvaudavo su savo grupe (Rudoku, Gaizausku), t.y. Siaures Atenu Teatras?



007 2006-09-30 16:41:05
o ba



niekas 2006-03-23 18:28:54
shilansks gerai pvaro anikdotu. žinot ka as jums pasakysiu ! ogi nieko



Baisonėlis 2005-09-05 16:04:14
to Showman: ką tu gali parašyti mes jau matome.



AS =)))) 2005-09-04 22:40:48
gal kas gali imest i ftp://hdd.takas.lt bentski sou prikolu????

ACIU



showman 2005-07-17 16:29:48
Eik tu, maumas, miegot, jei tau nieko juokingo nebėra. Ką gi pats , šaunuoli tu mūsų, kritike, galėtum pasiūlyti humoro išsiilgusiems. Duok tau parašyt humoreską, tai nebent bobutes pravikrdyt ar vaikus prieš miegą gąsdint galėtum. Humorą KRITIKUOT gali tik tie, kas bando jį daryt, o tie, kas žiūri, turi pasirinkimą - žiūrėt arba ne.



jaunims 2005-05-28 00:06:35
yeah, where's fookin monthy python. luv em, those brrrrrits:>. o kazlui - hats off...



blueskid 2005-03-24 17:58:37
tai siulau rukyt zole ir klausyt Marijos radija - bus juokinga.... jei ne - perjunkit kanala ir dar uztraukit zoles...



Baisonėlis 2004-11-03 09:35:48
na kad gerb gyvas klasikas nespjauna į svaigiuosius gėrimus ne paslaptis, ale galėtų bent jau kartais, juk į lietrytį deda jo pamąstymus.



bembis 2004-11-02 15:19:21
galiu pasakyti kodel nera Erlicko eteryje :)
Ogi jus pabandykite dirbti su zmogumi zinant jo nenumaldoma potrauki alkoholiui ;)) o TV matote grafikai, studijos filmavimai end sou on :)
Nors zinoma gaila, kad jis retas svecias eteryje :)



Baisonėlis 2004-10-20 18:04:37
a tai tu dar vadinasi nematei Zakarausko kurto serialo, nepamenu kaip vadinasi, berods Kaimynai, suprastum dėl ko juokas už kadro nervuoja :)



Legionas 2004-10-14 17:09:06
O ko taip zmones nervinasi del juoko uz kadro? Tai yra normali tradicija atejusi is tu show kur komedijas filmuodavo saleje pilnoje ziurovu, pvz. Cheers!



Marmaliadas 2004-10-13 12:48:44
oo daug girdejau apie Life of Brian, tai kas galetu pasharint kopija?



Bronislovas 2004-10-13 09:09:08
visai nieko buvo orbita su radioshow hebrantais, bet vat vel buvo....



VolkHan 2004-10-12 20:48:00
monty python. jezusmarja. kur visa tai dingo. uzpludo nostalgija ziauri. einu paziuresiu, nes beveik viska monty python turiu. dabar galvoje sukasi arba Life of Brian arba Monty Python and the Holy Grail. jach. jungiu, kol neapsigalvojau.:)



Baisonėlis 2004-10-12 16:37:34
filmai nuo 9 every day :)



Marmaliadas 2004-10-12 16:24:26
TV1? kas ten gero? m Draugai ir Benis Hilas?



Baisonėlis 2004-10-12 15:01:15
na bent jau duok dieve kad ta TV1 išliktų.



Kilimandzaras 2004-10-12 14:33:43
Baisonelis turbut sudauze i sipulius klavaitura sita manifesta rasydamas:)
Jo, situacija su juokingomis laidomis Lietuvoj labai nejuokinga, bet kad marozai is sudaduobiu nieko subtilesnio nesupranta. O tokiems subtiliems individams kaip mes siulau paveizeti i snobu auditorija pretenduojancios (-avusios?) TV1 reitingus: 1,5 - 2 proc. Viskas pasidaro velgi labai nejuokingai aisku.



AL 2004-10-12 13:47:11
jo, Bentski šou buvo jėga...
Radioshou buvo juokingi, Kazlas buvo neblogų juokelių prigalvojęs, o šiaip jo, situacija skurdi...



Baisonėlis 2004-10-12 13:47:10
bentski buvo nieko, bet irgi taip pat seniai kaip ir bandelės su cinamonu



Marmaliadas 2004-10-12 13:09:45
mmm, blia as turiu Bentski Show irasu kasetese, cia siaip


--- --- ---
naujausi komentarai
--- --- ---



Euro (melo)drama – mitai ir faktai (11)

--- --- ---

KĄ DARYTI? (12)

--- --- ---

Muilo burbulai ir seni krienai (33)

--- --- ---

Mėsos turgūs Europoje – Briuselis ir Londonas (17)

--- --- ---

Iššūkiai senbernių gyvenime. II dalis. (57)

--- --- ---

Patarimai dėl elgesio su gerule (44)

--- --- ---

Back on line– BLOC PARTY / TOM WAITS / ARCADE FIRE / ANDREW BIRD (10)

--- --- ---

KILLERS/ DECEMBERISTS/ ELECTRIC SIX/ BECK/ BADLY DRAWN BOY/ TV ON THE RADIO (16)

--- --- ---

SONIC YOUTH/RED HOT CHILLI PEPPERS/WOLFMOTHER ir kiti herojai. (5)

--- --- ---

Judėjimas, žmogiškoji prigimtis ir lašiniai (32)

--- --- ---

Karas prieš narkotikus (191)

--- --- ---

Maistas ir virškinimo problemos (14)

--- --- ---

"Oskarai" 2006 (16)

--- --- ---

Kung Fu klasika (2) (16)

--- --- ---

Praleistieji (Vol.5): Babusia (Lidia Bobrova, 2003) (15)

--- --- ---

Ar Mėnulis jau gyvenamas? (41)

--- --- ---

Už sovietinę penkiakampę - milijonas litų (38)

--- --- ---

Jie bijo… (13)

--- --- ---