:apie mus
------------------
:apie senbernius
:spaudoje
:folklioras
------------------
:senbernių kinas
:klausk Burzumo
:politika
:senbernių muzika
:žmogus ir sveikata
:marazmai
:senberniška ezoterika
:kelionės
------------------
:diskusijos



Pirtis Vilniaus centre
Design.Capital
Travels in Asia


:senbernių muzika kas čia per rubrika?

S. Kilimandžaras
Taigi – niekaip neateinantis pavasaris sugeba įsiutinti netgi kalnus. Tada aš būnu pavojingas ir rūstus bandantiems po neišsiskleidusius mano sielos sodus laipioti žmonėms. Tokiems kaip šie.

Ir piktos gaidos suskamba mano ausinėse.




Laikas pabūti piktiems – skiriama Lietuvoje išnykusiam metų laikui: THE PEELS / GEOGRAPHY / STRAPPING YOUNG LAD

THE PEELS - “THE PEELS” '2005

* * ½

Garažiniai žvėriukai iš San Francisko savo aštriais rifais taikosi nuplėšti mums ausis. Aštuonių kūrinių debiute jie įrodinėja, kad yra ne blogesni už White Stripes, bet reikia pažymėti, kad įrodymuose esama spragų. Nors kiekvienas trijų akordų ir minučių uraganinis galopas kartu su lėktuvo variklius perrėkiančiu Roby Miller balsu gali sudeginti velniop visą jūsų namų garso sistemą, tačiau norėtųsi, kad daugumoje kompozicijų jie tą darytų išradingiau. O šį kartą iš bendro konteksto išsiskiria tik Lay - termobranduolinis artėjančios(?) vasaros punk užtaisas (būtent dėl šios dainos The Peels recenzija atsidūrė čia) ir Push You Away. Jeigu albume būtų dar bent trys panašūs į šiuos gabalai, sakyčiau – revoliucija. Bet kol kas sakau tik – prakaituota pogo naktis suplėšytais marškiniais. Oi!

GEOGRAPHY - “LIFE IN BINARY” '2005

* * * ½

Praėjusioje recenzijoje apžvelgiau ramų exFugazi vokalisto Ian MacKaye projektą The Evens ir šiek tiek apgailestavau dėl energijos trūkumo šiame šiaip neprastame albume. Todėl tuo džiugiau dabar pristatyti grupę, kuri savo muzika labai primena Fugazi keltas audras. Geography - Pensilvanijos debiutantai – pakankamai aršūs, kad priartėtų prie metalinių teritorijų ir pakankamai techniški, kad išsilaikytų indie hardcore rėmuose.

Vos pusvalandžio trukmės mini-albume – septynios kompozicijos, pagal kurias norisi spardyti sienas ir laužyti kėdes, kartas nuo karto sustojant paklausyti įdomesnių “nuvažiavimų”. Geography turi ugnies ateičiai, tačiau šį kartą vertinti jų geriau negaliu dėl kai kur jaučiamo per didelio pataikavimo technikai emocinio dainos fono sąskaita, ir neleistinai ilgo “hardkorinio” formato grupei paskutinio gabalo The March (7:54). Dar vienas dalykas, sukėlęs dviprasmiškus jausmus – aiškiai girdėti, kad įrašas darytas ne pačioje geriausioje studijoje. Viena vertus, tai skamba labai ok turint omenyje HC kultūros idėjas, kita vertus – vietomis iš garsų norisi daugiau “mėsos”. Gal tiesiog viskam dar reikia šiek tiek laiko...

Asmeniniai favoritai (su fugasų kvapeliu): The Seraph and Her Ghost, And The Dead Shall Mock The Earth.

Ištraukos kažkur čia:

http://www.purevolume.com/geography

http://www.geographymusic.com/

STRAPPING YOUNG LAD - “ALIEN” '2005

* * * * ½

Turiu iškart prisipažinti – nesu didelis metalinės scenos gerbėjas, juolab žinovas. Jeigu atidžiai skaitote rubrikų anotacijas, tai turėjote pastebėti, kad dar prieš pradėdamas “senberniuose” rašyti apie muziką, iškart pabrėžiau, kad apie metalą nerašysiu. Išskyrus vieną “nebent” - Devin Townsend. Būtent šis veikėjas kažkuriuo savo soliniu albumu privertė mane kai preikiant papurtyti galvą, kuri nebuvo kratyta nuo senovinių 1991-ųjų Sepultura albumo klausymo laikų.

Pagaliau, pirmojo senberniai.com gimtadienio proga džiaugiuosi galėdamas ištesėti savo pažadą Devin Townsend ir jo dabartinės grupės Strapping Young Lad atžvilgiu – juolab, kad jie yra to visiškai verti. Ką čia slėpti – per šiuos metus paslapčia buvau pasigrojęs (su mintimi, kad gal pramuš) kelis black ir grind pakraipos albumus, bet po kelių minučių tekdavo juos jungti lauk:) Tačiau Strapping Young Lad atveju yra visiškai kitaip – esu tvirtai įsitikinęs, kad šių kanadiečių ketvirtas albumas sudomins ir netgi patiks kiek įmanoma platesnius muzikinius horizontus aprėpti mėgstantiems žmonėms. Jau nekalbant apie ištikimus šio žanro mylėtojus. Alien - tai pikta, įdomi ir techniška kelionė po iš karto kelis metalinės muzikos žanrus – nuo black iki progressive, nuo atmospheric iki industrial. Atskiro įvertinimo nusipelno puikus Devin Townsend vokalas – jeigu jau The Peels vokalistą apibūdinau kaip galintį perrėkti lėktuvą, tai Devinas nušluotų nuo žemės paviršiaus visą Baikonūro kosmodromą su startui parengtomis raketomis. Balsas, skirtingai nuo daugelio kitų brutalios muzikos grupių, čia nėra vien tik riaumojantis fonas bendroje garso sienoje, tačiau tarnauja kaip savitas, išryškintas instrumentas, nuo žemo riaumojimo sugebantis pakilti iki operinių aukštumų (šiose vietose man tai labai primena Angel Dust laikų Faith No More).

O kur dar kaip kulkosvaidis kalančios dvigubos bačkos, klavišinių palaikymas ir vaikų choras!

Tiesą, kad visi genijai yra šiek tiek pakrikę, Strapping Young Lad be didesnių pastangų įrodo iš abiejų pusių – pradedant Devino nervų sistemos būkle ir jo narkotinėmis kelionėmis (smoking weed like they’re going to stop growing it) ir baigiant puikiu bet kurios metalinės diskografijos papildymu - Alien. Albumas, kurio pyktyje paskęsta nuosavas pyktis ir ateina ramybė.

Asmeniniai favoritai - Love? ir Possessions.

www.strappingyounglad.com

2005 m. geguļæ½ļæ½s m?n. 11 d.



Komentarai 




Newdsa 2007-03-19 19:11:34
noriu dainu



Meškiukas 2005-06-13 13:06:50
Geography ? Geriau blia STRAPPING YOUNG LAD
būtų parašę...



Meškiukas 2005-06-13 13:04:03
o tai iš kokio grupso tas tipas ?



iškrypėlis 2005-06-09 13:41:33
norėčiau atkreipti gerb. Kilimandžaro dėmėsį į šiais metais pasirodžiusį Mike Doughty albumą "Haughty Melodic". šis vyrukas - buvęs kultinio grupso Soul Coughing vokalistas. manau šis darbas vertas tamstos recenzijos.



strapping young adutis 2005-05-18 15:15:49
yep, Strapping Young Lad, su metais visai neprastėja ir lieka vieni mano mėgstamiausių novatorių...


--- --- ---
naujausi komentarai
--- --- ---



Euro (melo)drama – mitai ir faktai (11)

--- --- ---

KĄ DARYTI? (12)

--- --- ---

Muilo burbulai ir seni krienai (33)

--- --- ---

Mėsos turgūs Europoje – Briuselis ir Londonas (17)

--- --- ---

Iššūkiai senbernių gyvenime. II dalis. (57)

--- --- ---

Patarimai dėl elgesio su gerule (44)

--- --- ---

Back on line– BLOC PARTY / TOM WAITS / ARCADE FIRE / ANDREW BIRD (10)

--- --- ---

KILLERS/ DECEMBERISTS/ ELECTRIC SIX/ BECK/ BADLY DRAWN BOY/ TV ON THE RADIO (16)

--- --- ---

SONIC YOUTH/RED HOT CHILLI PEPPERS/WOLFMOTHER ir kiti herojai. (5)

--- --- ---

Judėjimas, žmogiškoji prigimtis ir lašiniai (32)

--- --- ---

Karas prieš narkotikus (191)

--- --- ---

Maistas ir virškinimo problemos (14)

--- --- ---

"Oskarai" 2006 (16)

--- --- ---

Kung Fu klasika (2) (16)

--- --- ---

Praleistieji (Vol.5): Babusia (Lidia Bobrova, 2003) (15)

--- --- ---

Ar Mėnulis jau gyvenamas? (41)

--- --- ---

Už sovietinę penkiakampę - milijonas litų (38)

--- --- ---

Jie bijo… (13)

--- --- ---