:apie mus
------------------
:apie senbernius
:spaudoje
:folklioras
------------------
:senbernių kinas
:klausk Burzumo
:politika
:senbernių muzika
:žmogus ir sveikata
:marazmai
:senberniška ezoterika
:kelionės
------------------
:diskusijos



Pirtis Vilniaus centre
Design.Capital
Travels in Asia


:senbernių muzika kas čia per rubrika?

S. Kilimandžaras
Rodos, kad jaunoji britų rokerių karta yra rimtai pasiryžusi atimti pensijas iš "Blur", "Pulp", "Oasis" ir kitų vakar dienos didvyrių. Maža to, jie per daug alkani ir energingi, kad leistų puoselėti ilgalaikės šlovės iliuzijas ir savo bendražygiams.




Greita pavasariška ir lėta rudeniška romantika. BLOC PARTY / EARLY DAY MINERS

BLOC PARTY - "SILENT ALARM" ' 2005

* * * *

Todėl po koncertų su "Interpol" ir repeticijų "Bloc Party" vyrukai išsisklaido tamsiose Pietų Londono gatvėse ir su išvyniotomis stygomis bei nusmailintomis būgnų lazdelėmis rankose tyko užsižiopsojusių kolegų iš "Futureheads" ir "Franz Ferdinand". Ne veltui - vasario 20 d. duomenimis albumas "Silent Alarm" debiutavo trečioje UK chart'o vietoje. Štai tokios mirtinos muzikinės dvikovos vyksta naujosios lietuvių emigracijos žemėje. Papasakotumėt ten, kad Lietuvoje jau gerą pusę šimtmečio geriausiu eterio laiku gūdžiai tvinkčioja Povilaičių Stasiukas, Nelly Paltinienė ir panašūs kunstkamerų eksponatai, išvežtų su švyturėliais. Evoliucijos netolygumai – mes vis dar nesugebame sumokėti reikiamų įmokų už bent kiek civilizuotesnį genofondą.

O tuo tarpu "Bloc Party" su užsidegimu rekonstruoja romantišką post-punk'ą, kartais pavojingai priartėdami prie leistinos cukraus normos ribų ("This Modern Love"), kartais nutoldami ("Helicopter") arba pacituodami kiūrų "Forest" ("Banquet"). Tinka prie pirmos šviežių žemuogių lėkštės, spoksant į besiplaikstančias sukneles. Pirmyn į pavasarį.

www.blocparty.com


EARLY DAY MINERS - "ALL HARM ENDS HERE" ' 2005

* * * *

Oi... Čia prasideda poezija. "Early Day Miners" gitaros laša perregima migloto spalio ryto rasa, sunkiai kabančia ant retų lapų. Žiūri į ją, ir supranti, kad eini iš ten, kur niekad nebegrįši. Bosai gilūs kaip Marianų įduba, o perkusija išdarinėja ritmikos stebuklus lėtų ir melancholiškų tekstūrų kompozicijose. Per mikrofoną sklinda hipnotizuojantis Daniel Burton'o vokalas – sprendžiant iš tembro, jiedu su brazaviliu Dan Brown yra vienas kito dar nesuradę broliai. Maždaug su tokiais įspūdžiais mane į savo orbitą įsitraukė šie slow-core ekspertai iš Indianos.

Idealu klausytis lėktuve, žvelgiant į nebandančią nuo ko nors slėptis saulę ir suprantant, kad šiuo metu niekas nuo nieko nebepriklauso. Atšalę avialinijų makaronai, riebus kumpis ir vynas virsta paskutine vakariene, o visi žemiški everestai kukliai rymo atsitraukę mažiausiai 1,5 km atstumu. All Harm Ends Here.

Turbūt tokį skaidrų himną ramybei galima sukurti tik užmynus ir pajutus pačias pagrindines ribas, skiriančias regimą ir neregimą pasaulius. Tad ar gali būti geresnis variantas už įrašų studiją bažnyčioje su 150 metų amžiaus kapinėmis prie jos? Dar vienas dažnai taikomas epitetas "Early Day Miners" muzikai – kinematiška. Išties, grupės nariai neslepia savo prielankumo kino ir foto menui, ir savo muzika klausytoją kažinkaip lengvai įvilioja į gausias ir įdomias vizualines vaizduotės manifestacijas.

Pabaigai – susidariau įspūdį, kad anglosaksiški recenzentai šį, berods jau trečią ar ketvirtą, "Early Day Miners" darbą vertina ganėtinai skeptiškai. Na, man tai pirma pažintis, todėl savo vertinimu nesijaučiu kam nors nusikalstantis, bet idant užkamšyčiau galimas spragas, bėgu į jų puslapį rinkti senų trupinių nuo stalo.

Paklausyti bent jau "Errance"/"Townes"/"The Union Trade" yra giliai rekomenduotina.

www.earlydayminers.com

2005 m. vasario m?n. 21 d.



Komentarai 




Sultan 2006-03-11 01:47:18
BLOC PARTY FOREVER!



Kilimandžaras 2005-02-23 11:13:05
Čia dabar kas? Darbuotojai iš Pepsi Co.? :)



Burzumo pakalikas 2005-02-23 10:28:48
negerk Švepso, Kilimandžaras, - apaksi!



Kilimandžaras 2005-02-23 08:55:08
Na, Slowdive'us savo laiku kažkaip praleidau, nekabino tada visos tos atmosferos (gal ir dėl žalingos Boo Radleys įtakos, kurių albumą turėjau nelaimės išgirsti. Vakar Slowdive trumpam užsimečiau dar kartą - vėl neužvežė. O vat Miner'iai užvežė:)
Hood irgi kabo grafike artimiausiiai ateičiai, žiūrėsim.

PS. O ką žemougės? Jos gi tokios... saldžiaRŪGŠTĖS. Liežuvis aplink save nuo rūgšties vyniojasi, kaip ir man dabar, geriant Schweppes'ą :))



John Merrick 2005-02-23 05:46:25
"It's slowtime!" Taip kazkada seniai seniai, vienas zurnalas apie muzika jaunimui rase apie ansambli Slowdive (jau nekalbu apie My Bloody Valentine). Ipusejo 90-ieji ir "ethereal rock", "shoegaze" ir "stargaze" (vadink kaip nori) issikvepe. Kaskas dar vapejo, matai Sigur Ros vadinkim new shoegaze, bet ko tais man rankos nekyla. Zodziu, kas reabilituos si grozi? Na, neatrodo, kad Early Day Miners. Man viltis grizta klausant Hood naujausio darbo...

Ai, velniop, visgi uz Slowdive nieko nera graziau.



John Merrick 2005-02-23 05:29:27
Oi, blin, na ir debiuta iskepe Bloc Party. Baisiausia tai, kad chebra varo ta pati quasi post-everything rocka - nuo NY scene interpolizmo iki Old Rock a la futureheads Franz. Bet viskas taip atliekama, kad priekaistu nera kur kisti, o ir sapaliones, kad cia jau nieko naujo nublanksta po antro perklausimo. Chebra protinga ir moka puikiai ausis apgaudineti. Tiesa, klausant sio albumo zemuoges ir sijonai gatvese nesivaidena. Su visa pagarba, bet sis albumas turi pernelyg daug emocinio ir lyrinio svorio tokiems nusaldintiems ivaizdzdziams. Na, su sijonais sutikciau, bet tik ne su zemuogem. ;-)


--- --- ---
naujausi komentarai
--- --- ---



Euro (melo)drama – mitai ir faktai (11)

--- --- ---

KĄ DARYTI? (12)

--- --- ---

Muilo burbulai ir seni krienai (33)

--- --- ---

Mėsos turgūs Europoje – Briuselis ir Londonas (17)

--- --- ---

Iššūkiai senbernių gyvenime. II dalis. (57)

--- --- ---

Patarimai dėl elgesio su gerule (44)

--- --- ---

Back on line– BLOC PARTY / TOM WAITS / ARCADE FIRE / ANDREW BIRD (10)

--- --- ---

KILLERS/ DECEMBERISTS/ ELECTRIC SIX/ BECK/ BADLY DRAWN BOY/ TV ON THE RADIO (16)

--- --- ---

SONIC YOUTH/RED HOT CHILLI PEPPERS/WOLFMOTHER ir kiti herojai. (5)

--- --- ---

Judėjimas, žmogiškoji prigimtis ir lašiniai (32)

--- --- ---

Karas prieš narkotikus (191)

--- --- ---

Maistas ir virškinimo problemos (14)

--- --- ---

"Oskarai" 2006 (16)

--- --- ---

Kung Fu klasika (2) (16)

--- --- ---

Praleistieji (Vol.5): Babusia (Lidia Bobrova, 2003) (15)

--- --- ---

Ar Mėnulis jau gyvenamas? (41)

--- --- ---

Už sovietinę penkiakampę - milijonas litų (38)

--- --- ---

Jie bijo… (13)

--- --- ---