:apie mus
------------------
:apie senbernius
:spaudoje
:folklioras
------------------
:senbernių kinas
:klausk Burzumo
:politika
:senbernių muzika
:žmogus ir sveikata
:marazmai
:senberniška ezoterika
:kelionės
------------------
:diskusijos



Pirtis Vilniaus centre
Design.Capital
Travels in Asia


:senbernių muzika kas čia per rubrika?

S. Kilimandžaras
Štai ir atėjo metas po visų vasarinių klejonių grįžti prie savo tiesioginio darbo ir užpildyti rubriką (be)prasmingai skambančiomis melodijomis.

Taigi – prašome pasitikite geriausią metų albumą! Visiškai nesenai interneto klystkeliuose užsikabinęs už šios paslaptingos grupės, faktiškai nebegaliu nusiimti ausinių kelintą dieną iš eilės ir iš darbo išeinu bent valanda vėliau, nes nevalingai spaudžiu ir spaudžiu “restart” mygtuką. Sunkiai prisimenu kitą tokį albumą, iš kurio nepavyktų išmesti nė vienos dainos. Pasaulio snobų pogrindis sveikina naujus savo herojus.




Geriausias 2004-ųjų albumas – BRAZZAVILLE “HASTINGS STREET”

Na, tai kas gi yra tie “Brazzaville”? Grupė, kaip jau minėjau, išties paslaptinga – teko gerokai pavargti, kol šiaip ne taip atkapsčiau jų puslapį ir viso labo kelis trumpus straipsnelius. Su fotografijomis irgi badas.
1998 metais Los-Andžele įkurtoje grupėje groja 7 muzikantai iš visų pasaulio pakampių, anksčiau dirbę su Lou Reed, Fiona Apple, Cibo Matto, Joan Baez, Tom Waits ir kitais. Pats grupės lyderis David Brown grojo saksofonu pas Beck'ą. Įvairiausi kultūriniai leidiniai išsidirbinėja kaip tik galėdami, stengdamiesi nusakyti grupės stilių, ir tai tik paliudija, kad grupė išties yra snobų numylėtinė:)
“Boston Globe” - “Brazzaville skambesys yra maždaug toks: mergina iš Ipanemos išsiskiria, netenka namų ir įkuria pritrenkiančią grupę.”
“Time Out New York” - “Svaiginantis Browno baritonas skamba kaip Tom Waits, nuėmus nuo jo balso visą žvyrą”. (Asmeniškai man jo balso tembras labiau primena Brian Ferry).
“LA Weekly” - “Paslaptingi Brazzaville ritmai ir skambesio atspalviai kuria tropinę atmosferą, lyg būtum kažkokios tolimos šalies atkampioje kavinėje, kurioje ventiliatorius sukasi pernelyg lėtai ir vienintelis klaidingas judesys gali būti paskutinis”. (Apie Brazzaville albumą “Rouge on Pockmarked Cheeks”, tituluodamas jį vienu iš geriausių 2002-ųjų metų darbų).
“New York Times” - “Tamsus, subtilus pačios skoningiausios naujos Los Andželo grupės pop. “Brazzaville – tai klaidžiojanti popmuzika Morphine, Tom Waits, Spain, Leonard Cohen ir Tindersticks fanams”.
Dar šiek tiek epitetų: “pop-noir”, “amerikietiška bosanova”, “lounge” ir tt. ir pan.
Nuo savęs pridėsiu – pamirškite “Roxy Music”, “Mazzy Star” ir visą kitą į lovą su žvakėmis vedančią muziką, kurią iki šiol girdėjote. Juos keičia “Brazzaville”.
Pats David Brown yra užkietėjęs keliaujantis valkata, išmaišęs Braziliją, Indoneziją, Tailandą ir kitas atkampias planetos vietas, todėl nenuostabu, kad jo dainose gausu įspūdžių iš tokių kelionių - “Lagos Slums”, “Night train to Moscow”, “Hong Kong cafe”. Tekstų herojai – narkomanai, prostitutės ir šiaip pavargę nuo gyvenimo, meilės ir gimtųjų savo miestų žmonės. David Brown: “Mūsų muzika išties pasakoja istorijas apie žmones, kuriems nepasisekė gyvenime, tačiau kurie nepaisant to demonstruoja didelį žmogiškumą”. Paskutinio albumo pavadinimas taip pat yra inspiruotas blogą šlovę pelniusios gatvės Vankuveryje pavadinimo, kurioje ir blaškosi aukščiau paminėti lyriniai herojai.
“Hastings street” - jau ketvirtasis grupės darbas, kurį privaloma išgirsti kiekvienam snobui ar šiaip pasiilgusiam ramybės, skaidrios melancholijos, minkštų fotelių ir neįkyraus fono namie individui. Dainos, kuriomis visų pirma siūlau nerti į erotizuojantį brazavilišką transą: Londres, Lagos Slums, Hong Kong Cafe (It Only Hurts), Left Out.
Ankstesni trys albumai: Brazzaville 2002 (1998, South China Sea – David Brown leidybinė firma), Somnambulista (2000 South China Sea) ir Rouge on Pockmarked Cheeks (2002 South China Sea).
Naujausia grupės idėja - “Brazzaville Overseas Freighter Tour”, numatytas 2005 metais. Brazaviliai krovininiu laivu plauks po pasaulio uostus su krūva kitų muzikantų, šokėjų, menininkų, kino režisierių, dailininkų ir panašių esybių, atlikdami koncertus ir performensus denyje. (Spėkit iš trijų kartų, ar jie atplauks iki Klaipėdos?)
Paskutinis klausimas, be kurio neapsieina nė vienas lietuviškas straipsnis apie kokią nors negirdėtą grupę – kodėl pavadinimas “Brazzaville”? David Brown: “Brazavilį (čia lyg ir demokratinės Kongo respublikos Afrikoje sostinė – aut.past.) 1998 metais Jungtinės Tautos įvertino kaip miestą, kuriame blogiausia gyvernimo kokybė pasaulyje. Vankuveris buvo pirmas, o Brazavilis paskutinis. Tai aš pagalvojau, kad galbūt jeigu jis yra blogiausias miestas kasdieniniame pasaulyje, jis gali būti geriausias kitame, meno, muzikos ir svajonių pasaulyje”.
Išgirdus “Hastings Street”, panašu, kad Davidas buvo teisus.
http://www.brazzaville2002.com


PS. “Geriausias metų albumas”, žinoma, skamba taip pat kvailai ir pretenzingai, kaip “Radiocentro” prizų įteikimai “neformato” grupėms (skaityk – SEL). Ilgai mąsčiau, gal pavadinti jį “geriausias metų pop ar indie pop albumas”, bet supratau, kad tai yra visiškai absurdiškas ir nieko nekeičiantis užsiėmimas ir ypač šios grupės atveju. Kita vertus, visi reiškiniai turi nelaimę būti kažkaip įvardinti, net kartais patys to nenorėdami. Tuo aš ir guodžiuosi:)

2004 m. rugpjļæ½ļæ½io m?n. 27 d.



Komentarai 




rumba@soon.com 2005-05-24 15:57:32
"I hope one day we will be able to come and play in the Baltic states. It has been planned twice but has always fallen through. I m sure that it will happen eventually. Until then, feel free to make copies of our CDs and give them to all of your friends so that when we finally do come to Lithuania, there will be people there who want to come and see us. " - rašo švelniabalsis David'as.

Aš velniškai norėčiau 'come and see', bet nedaug ką galiu nuveikt. Todėl prašau visų, kas turi galvą ir ryšių, apmąstyti šitos puikios grupės apsireiškimo Lietuvoje galimybės. Manding, jų muzikos beviltiškas švelnumas, kuris taip prilipo rusams, palies ir lietuvius.



Kilimandžaras 2005-04-29 10:15:36
Čia tu, Dovydai? :) Jeigu taip, tai dideli linkėjimai, kaip suprantu, vėl atgimstančiai "Zonai".

Dėl "Brazzaville" - kaip suprantu iš jų esamų pasisakymų ir panašios medžiagos inetrnete, jie nėra godūs honorarams - nors žinoma, sudėjus kelionės, išlaikymo, šiokios tokios reklamos išlaidas irkt. sumelė gal ir susidaro. Čia jau reikėtų konkrečių skaičių ir tada žiūrėt.
Bet kodėl nesusirinktų žmonės? "Pergalės" kinoteatras, kaip suprantu, per pastaruosius renginius buvo netuščias. "Brazzaville", manding, būtų galima pabandyti prasukti kaip europietišką BG variantą - maždaug dvasinga maloni muzika sielai - tada ateitų ir daugiau snobų, pinigingų dėdžių ir tetų. O tie, kurie domisi alternatyvine muzika, manau, juos tikrai žino ir tikrai ateitų. Apšildymui pastatom kokias "Bites" ar "Biplanus". Plius, jeigu dar padarius koncertą ne tik Vilniuj, bet ir Klaipėdoj - yra geras šansas, kad iš Kaliningrado į koncertą atvažiuotų nemažai rusų (jie, kiek suprantu, dėl "Brazzaville" pamišę :)
Vienu žodžiu, jeigu įmanoma, tikrai būtų LABAI neblogai juos pamatyti Lietuvoje. Juk toks renginių badas...



do zona 2005-04-28 23:38:01
del atvaziavimo tai visai realu. pries kiek laiko jie jau prasesi pagrot LT. tik kas klausys?



Kilimandžaras 2005-02-23 10:10:19
Mr Froid:

Jo, skonis dalykas individualus.
Nes man kaip tik atvirkščiai, ankstesni Brazzaville albumai yra tokie perdaug suvelti, vietomis įmirkę monotonijoje, nors žinoma yra ir tikrų perliukų.
Hastings Street manding geriausiai išryškintas jų darbas, bet vėlgi - viskas subjektyvu:)



MrFroid 2005-02-16 17:00:59
Labai silpnas darbas. Girdejus 3 ankstesnisu prie shio ranka niekada nebegrizta. Sunkus metai jeigu tai geriausias metu albumas, nors.. pgl apzvalgas matau, kad senberniai domisi is tiesu gera muzika.. tikrai geresne nei shis darbas... ;)

del jo nepasiekiamumo.. ir klausimo ar jie atplauks i klaipeda. o kodel gi ir ne? pernai jie koncertavo rusijoje. del nezinomu priezasciu, ten jie - kultine grupe. o su shiuo albumu tai ir ishvis kuriozine situacija.. Davidas grizo is po gastroliu, irashe albuma ir ishsiunte sojuz'o atstovui su kuriuo bendravo. sako jeigu patiks - ishleiskit. jeigu ne - meskit lauk :)))
o pernai pasirode ir lengviau pasiekiamas ju best'as - "the best of brazzaville".



mimino 2004-12-13 23:55:42
pasiutusiai dėkoju už straipsnį ;-*



mimino 2004-12-13 23:52:19
Brazzaville
nieko nėr geriau
dieviškumas



Kilimandžaras 2004-09-02 17:02:45
Geras klausimas:)
Įdomiausia, kad kol kas šį diską yra išleidusi tik rusų firma "Sojuz", o vakaruose apie jį dar apskritai niekas nežino (turėtų išleisti vėliau rudenį), taigi belieka tenkintis internetu. Bandyk www.delit.ru



bembis 2004-09-02 12:09:21
Kur gauti diską? Inetas tik darbe, kompas lūžena, free space - zero ir t.t. lieka tik pirkti..



Hera 2004-08-30 15:36:48
Poveikis išties stiprus-aš irgi nevalingai spaudžiu ir spaudžiu “restart” mygtuką :) "You are my favourite time of day.."



Hera 2004-08-30 15:26:50
Labai super grupe ir dainos ir zodziai.
Tik kaip senberniams ar ne per daug jau lyriska ir svelnu :)


--- --- ---
naujausi komentarai
--- --- ---



Euro (melo)drama – mitai ir faktai (11)

--- --- ---

KĄ DARYTI? (12)

--- --- ---

Muilo burbulai ir seni krienai (33)

--- --- ---

Mėsos turgūs Europoje – Briuselis ir Londonas (17)

--- --- ---

Iššūkiai senbernių gyvenime. II dalis. (57)

--- --- ---

Patarimai dėl elgesio su gerule (44)

--- --- ---

Back on line– BLOC PARTY / TOM WAITS / ARCADE FIRE / ANDREW BIRD (10)

--- --- ---

KILLERS/ DECEMBERISTS/ ELECTRIC SIX/ BECK/ BADLY DRAWN BOY/ TV ON THE RADIO (16)

--- --- ---

SONIC YOUTH/RED HOT CHILLI PEPPERS/WOLFMOTHER ir kiti herojai. (5)

--- --- ---

Judėjimas, žmogiškoji prigimtis ir lašiniai (32)

--- --- ---

Karas prieš narkotikus (191)

--- --- ---

Maistas ir virškinimo problemos (14)

--- --- ---

"Oskarai" 2006 (16)

--- --- ---

Kung Fu klasika (2) (16)

--- --- ---

Praleistieji (Vol.5): Babusia (Lidia Bobrova, 2003) (15)

--- --- ---

Ar Mėnulis jau gyvenamas? (41)

--- --- ---

Už sovietinę penkiakampę - milijonas litų (38)

--- --- ---

Jie bijo… (13)

--- --- ---