:apie mus
------------------
:apie senbernius
:spaudoje
:folklioras
------------------
:senbernių kinas
:klausk Burzumo
:politika
:senbernių muzika
:žmogus ir sveikata
:marazmai
:senberniška ezoterika
:kelionės
------------------
:diskusijos



Pirtis Vilniaus centre
Design.Capital
Travels in Asia


:kelionės kas čia per rubrika?

Jurgita
Štai jau beveik pusė metų gyvenu Indijoje, tai jau drąsiai galiu sakyti „pas mus Indijoje“, taip pat turiu pilną teisę piktintis visokiais užsieniečiais, kurie trukdo čia mums Indijoje gyventi. Žinoma ne visada rasiu teisingą lietuvišką žodį, bet pabandysiu pasigilinti į vieną iš pagrindinių priežasčių, atvedančių tuos užsieniečius į Indiją. Teisingai – dvasingumas ir jo produktai.




Laiškai iš Indijos (4)

Iš pradžių turėjau ambiciją apsilankyti visuose pagrindiniuose dvasingumo štabuose, taipogi apsiginkluoti literatūra, bet laikui bėgant, pasidarė man jo gaila ir nusprendžiau pasitenkinti savo subjektyvia įžvalga bei kuklia patirtimi. Netgi tyčia netikslinsiu pavadinimų, vietovardžių, terminų, tam yra google.

Tai va, dvasingumą Indijoje sąlygiškai suskirstyčiau į dvasingumo techniką, tai yra pvz.: jogą ir meditaciją, bei guru dvasingumą. Abu šie dvasingumai praktikuojami plačiai ne tik Indijoje, bet pati idėja yra kilusi iš Indijos ir tai yra viena iš priežasčių kodėl žmonės atvyksta būtent į Indiją, atseit čia dvasingumas autentiškesnis.

Kalbant apie technišką dvasingumą, tos technikos gali būti lyginamos su maldos technika, jeigu naudojama terapiniais tikslais. Tik kad, pvz., joga ir meditacija pritaikyta yra prie Hindi pasaulėžiūros. Man dėl to yra truputį keista, kad vakariečiai mokosi, pvz., vypasanos meditacijos technikos – atriboja save nuo aplinkos, vyrai ir moterys atskirai, asketiškas maistas ir būstas. Indijoje žmonės taip gyvena tūkstančius metų, tai yra jų pasaulėžiūros dalis, o vakariečiai va mokosi (atseit tik technikos)… Neturiu nieko prieš, kad tik mačytų kai sako. Ir iš tiesu padeda – štai turiu kolegą kuris yra pats tikriausias jogos mokytojas, aštanga joga propaguotojas. Tai aš irgi karts nuo karto papropaguoju - sveika, efektyvu ligų profilaktikai. Bet va jis vis pasiskundžia kaip sunku būti jogu Indijoje, mat jogas neturėtų valgyti aštraus maisto, gerti kavos, arbatos. Tas Indijoje labai sunku, todėl žmogus perka brangią importuotą žalią arbatą, gaminasi maistą pats. Tai kyla klausimas: ko važiuot į Indiją, jeigu tas pačias jogos ir meditacijos mokyklas galima rasti vakaruose, o ir sekti jogos mokymą yra lengviau. Viskas dėl to autentiškumo. Vienas vakarietis man atviravo, kaip gerai jis čia jaučiasi, išeina į miestelį, visos moterys prisidengia, nieko iš tavęs nenori, jokiu minčių ir pačiam nekyla, taigi kompleksai dėl seksualumo išnyksta, taip pat pasimiršta parkės dėl pinigų, kai matai vargšus, o ir nelabai yra kur pinigus leisti, tai va tau ir sąlygos grynu dvasingumu užsiimti.

Šitą reikalą seniai suprato toks Osho, kuris turi savo centrą Pune ir propaguoja dvasingumą turtingiems, atseit laisviems žmonėms. Mintis ta, kad visos vakariečių frustracijos kyla dėl seksualumo, taigi atidarė centrą, kur propaguojamos kelios meditacijos technikos bei laisvas seksas. Kaip ir būtų opozicija tradiciniam indų gyvenimo būdui, bet vėlgi apeliuojama į tokį kultūrinį paveldą, sunaikintą britų, kaip kamasutra bei tantrinis seksas, kas vėlgi yra autentiškai indiška. Kad jau užsiminiau apie Ošo, tai tik sąlyginai jį galima priskirti guru dvasingumui, nes tai jau konkretaus žmogaus kultas. Tradiciniai guru nesiūlo savo kelio, o tik, taip sakant, užveda ant jo. Na, panašiai kaip kunigai.

Yra tokie oficialiai pripažinti guru, kuriu Indijoje yra kokie penki, teko su vienu susipažinti, nes pakliuvau netyčia į toki festivalį su oficialiais žmonėmis, tai kaip viena iš turistinių atrakcijų ir buvo apsilankymas pas oficialų guru, kuris viešėjo tame kaimelyje. Kaimeliui, aišku, didelė garbė, tai ta proga buvo suręsta didžiulė scena su modernia technika, ekranais ir pan., kokiems penkiems tūkstančiams žmonių, ir savaitę vyko renginiai, guru sėdėdavo sidabro soste vakarais ir rūsčiu žvilgsniu stebėjo minią, tą žvilgsnį tiesiogiai transliavo kelios kameros. Politikai tuo tarpu kalbėjo dvasingas kalbas, man irgi teko vieną pasakyti – nebuvo kur dėtis. Ir gale pats guru tardavo žodį, po kurio išrinktieji galėjo bučiuoti guru kojas. Dienomis guru sėdėdavo tokioje purvinoje mokyklos salėje, rytais laikydavo pudzą, tipo mišias, o po to priiminėdavo lankytojus, duodavo jiems šventinto cukraus. Gaila, kad nekalbėjo angliškai, per vertėją išsiaiškinau tiek, kad jo mokymai skirti visų religijų žmonėms. Ir kad darbas labai sunkus yra, sėdimas, nors reikia ir daug keliauti, bet vis su mašina, ar ant neštuvų.

Tai čia toks oficialus guru, be minėto Ošo - yra dar keli šimtai tūkstančių personų, sukūrusių savo kultą, kaip, pvz., Sali Sai Baba aba Sri Sri Sankaras. Sai Baba daro stebuklus ir žmonės juo tiki, o Sri Sankaras yra įkūręs savo gyvenimo meno mokyklą, turi savo skiltį Times of India ir yra buvęs Lietuvoje (tas pats – Life Is Joy, Life Is Enthusiasm, Life Is Love). Abu jie yra aktyvūs visuomenės veikėjai ir pasiturintys žmonės. Sai Baba gyvena visai netoli Bangalore, tai gal kada užsuksiu, nes labai daug egzaltuotų istorijų girdėjau.

Tai šitas personas vadinti guru, kaip minėjau, galima sąlyginai, nes tradicinis guru savo mokyklos nekuria. Tradicinis guru yra kaip koks antikos filosofas, kartais – atsiskyrėlis, kuris padeda kitiems, dvasingumo ieškotojams, vadinamiems svamiams. Jis nerodo tikro kelio, o tiesiog dalinasi savo išmintimi. Guru gali būti ir laisvamanis cinikas, tokie vadinami antiguru. Tiek guru, tiek antiguru gyvena kaip taisyklė Ašrame (tiesioginis vertimas – prieglauda) ir turi subūrę lojalių užsieniečių grupę. Labai dažnai pats guru yra užsienietis, kaip vienas toks netoli Bangalore. Simboliška, o gal simptomiška, kad visi svamiai šitam Ashrame irgi yra užsieniečiai, o indai tik patarnauja. Man buvo atsakyta, kad čia tik atsitiktinumas…

Ar paprasti indai propaguoja dvasingumą? Indai propaguoja religiją, visų hindi namuose yra a la koplytėlės ir jie ten meldžiasi. Gerai – medituoja... Paprastai turi savo mėgstamą dievą ir guru, taip pat astrologą. Bet pati indų pasaulėžiūra ir gyvenimo būdas nereikalauja ypatingų technikų, tam kad atsiriboti arba pažaboti savo seksualumą ar agresiją – tas labiau reikalinga vakariečiams. O indai yra labai verslūs ir lankstūs kitų poreikiams, jie gali prisitaikyti ir pritaikyti. Labai seniai budizmas buvo užvaldęs Indiją, tai hindi guru susėdo ir pakoregavo taip dogmas, kad religija įgautų patrauklias formas, ir budizmas iš šitos konkurencinės kovos pasitraukė į kitas rinkas.

Dar Indija yra dėkinga dėl dvasingumo, nes čia yra tiek daug tikėjimų, galima pasidomėti jais visais – tuo užsiima racionalūs dvasingumo turistai, kurie aplanko pagrindines religines šventoves beigi susipažįsta su visokiomis apeigomis ir šventėmis. Va neseniai buvo dramblio Ganešos festivalis ir Dasara, vienas iš daugybes hindi festivalių. Ta proga Mysore rengiamas didžiulis paradas, ir aš ten buvau, alų midų gėriau. Paradas panašus į Spalio švenčių paradus: su balandžiais, su paveikslais “alkoholiui ne”, “vaikams – laimingą vaikystę” ir pan., su cirko numeriais, šokiais ir būgnais. Beje, kas dėl tokių ideologijų kaip nacizmas ar komunizmas, tai čia jomis kartais žavimasi, nekalbant jau apie maoistus, kurie čia gana gajūs. Viena pažįstama austrė nuėjo į knygyną ir pamatė Hitlerio “Mein kampf” garbingiausioje vietoje, gavo šoką, o atsigavusi bandė komunikuoti su pardavėju – atseit, “ar žinai, kad čia uždrausta knyga Europoje?”, o anas sako: “nieko tu nesupranti, tai gi čia didysis diktatorius”. Kitas mysorietis bandė man reklamuoti komunizmą, ir sakė turi projektą kaip mokyti civilizacijos. Bet Afrikos tai sakė neverta mokyt, ten beviltiška.

Tai tokie va tradicijos ir modernizmo susidūrimai Indijoje.

Ai, vos nepamiršau Goa dvasingumo, kuris vyksta gruodžio ir sausio mėnesiais. Tai čia žolės, pliažo ir transo dvasingumas. Žolės dvasingumas stipriai propaguojamas ir Šiaurės Indijoje, labiausiai tarp žydų, o Goa dvasingumas populiarus tarp rusų. Dar yra hipių dvasingumas, kuris vyksta Pondichery, iš dalies Goa ir Keraloje.

Tai va visokio dvasingumo esti Indijoje. T. Venclova lygina Indiją su Amerika, ypatingai demokratijos ir segregacijos prasmėmis. Galimybių prasme taip pat. Tai manyčiau, kad American Dream irgi turi daug ką bendra su Spiritual Indian Dream. Sėkmės procentas manyčiau irgi panašus. Bet kuriuo atveju, visos galimybės pasiekti žvaigždes yra. Materiali bazė reikalinga tik tarp kitko.

Todėl labiausiai mes Indijoje laukiam vakariečių, kurie gauna pensijas arba tų, kurie turi ką išparduoti. Kadangi dėl aukščiau išsakytų minčių pretenduoju kaip minimum į svamės statusą, tai beliko išspręsti žemės ir kitokios nuosavybės klausimus. Jei kas norit paremti – kreipkitės.

Jurgita

2005 m. spalio m?n. 19 d.



Komentarai 




taspats 2007-07-28 12:04:56
t0kio sudo dar nebuvau skaites



Vilma 2006-01-10 11:35:46
Edita, as su indu vyru gyvenu Bangalorej, parasyk i vilmosnamai@gmail.com



Inga 2005-12-18 11:43:20
Jurgita kaip visada savam stiliuj,iesko, bando.Smagu.Ji visada buvo kitokia.Faina skaityti jos laiskus, zinot kaip gyvena, nes mes buvom klasiokes.Sekmes Jurga.



Pijus 2005-12-16 13:33:05
Lijanai -
kiek supratau, niekas siame forume nepretenduoja i zurnalistinius dokumentinius straipsnius, o tik keiciasi ispudziais ir nuomonemis. Manau, kad tai naudinga ir gaivinanti alternatyva viesajai spaudai (ypac lietuviskai).



Jurgita 2005-12-16 07:46:51
Lijana?!
...nu juo "a la gyvenu" (labai ispudingas pasakymas, toks gliamintishkas:)), dar dirbu, bet ne zurnalistini darba.
o nuotraukos ne mano:/



lijana 2005-12-16 00:31:44
jurgita man primena l.vidutinio lygio žurnalistę. informacija gan sausa ir padrika, apie viska po truputi. matosi, kad į nieką rimtai nesigilina. ir ką gi ji ten veikia?"a la":)gyvena?
bet nuotraukos gražios:)



Edita 2005-12-07 10:05:14
Diana, As irgi istekejusi uz indo ir planuoju persikelti gyventi i Indija. Tiksliai nezinau kokiame mieste gyvensime, galbut Chennai, Hyderabad ar Balgalore. Butu malonu su tavim susitikti:) gal gali duoti savo e'mail?



Pupa 2005-11-14 15:15:51
Kam idomu, tai Anglijoje uzsiveise Indai isviso nesilaiko savo tradiciju...



razi 2005-11-14 11:01:43
kas yra kosorylovke?



Genetal Palkovnik 2005-11-13 09:19:51
Miargoz , kai keliausit atgal i Lietuva, atvezhkit man lauktuviu kokios nors indishkos kosorylovkes



Baisonėlis 2005-11-08 15:40:28
voba kaip faina, kai atvažiuosime bus sutiktuvių gelegacija su indiška duona, druska ir kepurine :)



Jurgita 2005-11-08 15:03:10
Nu va visa lietuviu bendruomene pietu Indijoj formuojasi!
Mano el. pasto adresas: jurginis@gmail.com
Mobilus Indijoje: (+91) 9945231221



diana 2005-11-08 14:48:35
sveika Jurgita,būtų labai įdomu su tavimi susitikti,nes gruodžio pradžioje atvažiuoju gyventi į Indija,nes esu ištekėjusi už indo,jau esu 4 mėnesius gyvenusi,dabar vėl grįžtu.Būtų įdomu šioje šalyje sutikti tautietę.Aš būsiu pietu Indijoje,chennai mieste.Parašyk kokias nors koordinates kur galėčiau su tavimi susitikti,iki ir laukiu



Genetal Palkovnik 2005-10-23 13:11:01
"chujnioj" jus ten indijoje sergate. Atsiprashau uzh keiksmazhodzhius



Lijus 2005-10-22 01:13:50
Jo, geri pastebejimai. Ir diskusijai temu uztenka, pvz. ar ne laikas butu, kad musu 'guru' Benediktas imtusi Baznycia reformuoti? Galetu pasimokyti i indu lankstumo...
Kita vertus, (ne)pazabotas seksualumas ir agresija yra ne maziau aktualus ir Rytu kulturose: ar taikus indai Kasmyro regione? O seksualuma ir doruma galima lengviausiai sureguliuoti mazinant moteru teises ;-)



vaikeliux 2005-10-20 22:22:56
Nu jo, sutinku su Kilimandzaru- "Laiskai is Indijos" visada laukiamas periodinis leidinys- juolab, kaip galim suprasti is paskutinio poskyrio, piniginiu perlaidu nebus...
:))))



sian blogos nuotaikos RIAZANOVAS 2005-10-20 20:21:45
visai noreciau aplankyt Indija.tiksliau labai noreciau.gal visiems senberniams ateina laikas kai jie nori i Indija:)Bet bijau, o jei as ten nieko nerasiu.na to dvasingumo.dvasinio mokytojo, savo kelio, ar kokio ten velnio.jei sedesiu kokiam kaimelyj su indusais kuriu net kalbos nemoku.ka as ten imsiu indiskai melstis ar ten pozas kokias isdirbinet jei ten nuvaziuosiu.nemanau.nepabegsim mes senberniai nevykeliai nuo saves, oi niekur nepabegsim.ir mirsim kaip sunys.vienisi



Jurgita 2005-10-20 14:02:16
Aciu, Kilimandzarai uz komplimentus!



Jugrita 2005-10-20 07:22:34
Nu neskamba gatvese "om mani padme hum", nuskamba; gal ashramuose, vienuolynuose...

Po interneto pasaulis nebebus koks buvo...



Kilimandžaras 2005-10-19 15:05:39
Ech, kaip žavingai panelė Jurgita sudėliojo iškilius dvasingumo dalykus ant visai neiškilaus neoliberalizmo pagrindo!:)

Susėdo vadinasi hindi guru pas savo CEO, pasitvirtino long-term strategiją ir sėkmingai išstūmė budizmą iš rinkos, kuris pasislinko i ten, kur vartotojai dar nebuvo tokie sofistikuoti:)

O kaipgi išsiskleidusios kobros virš sustingusių nirvanoje išminčių galvų, kaipgi Krishnos dialogai su Ardžuna mūšio lauke, nejaugi nebeskamba gatvėse 'om mani padme hum' ir nepralevituoja pro šalį garbūs bhikshu?

Ar nebeskamba garsas tyloj, o tyla garse?

Kur dingo lotosai, atmanai, brahmanai ir susipynę karminiai ryšiai?

Ar jau iš ties viskas tik stilium "Someone went to India and all I've got is this lousy t'shirt for 60 EUR"? :)

O šiaip Jurgitos rašymo stilius gerokai perspjauna ne vieną iš mūsų storų iliustruotų žurnalų spalvotais viršeliais, kaip visada lauksiu tęsinio.



Razinova 2005-10-19 14:53:00
A ką jau ten parduot galima jiems kažin, kad jie arba visko turi, arba jiems nieko nereikia:)
Nu, atvaziuosim, išsiaiskinsim.



Baisonėlis 2005-10-19 14:29:08
cha cha hca, neblogai sukasi indukai ant visokių ezopų ir ivanauskaičių :)


--- --- ---
naujausi komentarai
--- --- ---



Euro (melo)drama – mitai ir faktai (11)

--- --- ---

KĄ DARYTI? (12)

--- --- ---

Muilo burbulai ir seni krienai (33)

--- --- ---

Mėsos turgūs Europoje – Briuselis ir Londonas (17)

--- --- ---

Iššūkiai senbernių gyvenime. II dalis. (57)

--- --- ---

Patarimai dėl elgesio su gerule (44)

--- --- ---

Back on line– BLOC PARTY / TOM WAITS / ARCADE FIRE / ANDREW BIRD (10)

--- --- ---

KILLERS/ DECEMBERISTS/ ELECTRIC SIX/ BECK/ BADLY DRAWN BOY/ TV ON THE RADIO (16)

--- --- ---

SONIC YOUTH/RED HOT CHILLI PEPPERS/WOLFMOTHER ir kiti herojai. (5)

--- --- ---

Judėjimas, žmogiškoji prigimtis ir lašiniai (32)

--- --- ---

Karas prieš narkotikus (191)

--- --- ---

Maistas ir virškinimo problemos (14)

--- --- ---

"Oskarai" 2006 (16)

--- --- ---

Kung Fu klasika (2) (16)

--- --- ---

Praleistieji (Vol.5): Babusia (Lidia Bobrova, 2003) (15)

--- --- ---

Ar Mėnulis jau gyvenamas? (41)

--- --- ---

Už sovietinę penkiakampę - milijonas litų (38)

--- --- ---

Jie bijo… (13)

--- --- ---