:apie mus
------------------
:apie senbernius
:spaudoje
:folklioras
------------------
:senbernių kinas
:klausk Burzumo
:politika
:senbernių muzika
:žmogus ir sveikata
:marazmai
:senberniška ezoterika
:kelionės
------------------
:diskusijos



Pirtis Vilniaus centre
Design.Capital
Travels in Asia


:senbernių muzika kas čia per rubrika?

S. Kilimandžaras
Nesenai visuomeninio transliuotojo kanalu turėjau garbės išvysti dar vieną intelektualaus marazmo laidą “Be pykčio”. Intelektualus marazmas man patinka, jis žmogų pakylėja virš kasdieninių būsenų ir pašnekesių a la “pasverkite 200 g šitos mėsos, ne-a, tą, šviežesnį gabaliuką…” arba “kokį tau dar pasą? Gal dar ir b*bį parodyti, jeigu prezervatyvų noriu nusipirkti?” Be to, šnekant intelektualiomis temomis galima pasijusti svarbesniam, negu esi iš tikrųjų. Vieni pliusai.




Leonidas Donskis, lietuviškas džiazas ir sąmokslo teorija

Toje laidoje gerb. Leonidas svarstė A+A lietuviško roko ir džiazo santykius su dar trimis panašiais į save kolegomis. Man patinka jo stilius ir amžinai išreikšta nerealaus susidomėjimo pokalbiu poza (suraukti kaktą ir ženkliai pasvirti į priekį): “…bet ar tuomet jūs nemanote, kad ši paradigma suponuoja tai, kad mes atsiduriame kultūriniame-civilizaciniame akligatvyje? Juk dar Karlas Jaspersas savo laiku buvo pastebėjęs, kad vertybinių sistemų hierarchinėje struktūroje ego visuomet renkasi daiktiškąjį būvį. O jei dar reflektuotumėme tai ką šią tema 1962 m. dulkėtose Sorbonos auditorijose yra kalbėjęs Sartras… Kaip jūs manote, kolega?” Kolega dažniausiai pradeda neramiai muistytis, dusliai mykti ir galų gale iškvepia “Be abejo…eee…galima pasakyti ir taip…” Pergalingas Leonido žvilgsnis į kamerą, o aš bandau įsivaizduoti kaip turėtų jaustis koks nors Pandėlio, Kupiškio ar Skuodo gyventojas ant kurio iš vakarinio eterio užgriūna tas pats Leonidas visu savo sunkiasvoriu intelektu…
Taigi, laidoje buvo paskelbtas nuosprendis – palyginus su lietuvišku džiazu, lietuviškas rokas buvo ir yra šūdas. Inferior. Aš su tuo mielai sutinku. Mūsų tėvai mokyklos šokiuose grojo ne savo gabalus, o klaikias bitlų ir rolingų aranžuotes su dar klaikesniu tarimu ir dainas iš partijos patvirtinto sąrašo. Jokios savos kūrybos – ir mes matome rezultatus: tai paveldima genetiškai. Lietuviškas rokas neturi nei sielos, nei fantazijos. Nusiritome iki to, kad lietuviški “rokeriai” kaip pvz. Herbalaifas lygiuojasi jau net ne į Ameriką ar UK, o į latvių Brainstorm, kurie savo ruožtu turbūt lygiuojasi į tokius pačius dailius švedų berniukus, kuriuos prodiuseris išmokė laikyti gitarą. Kažkada buvo Antis, bet tai jau beveik džiazas, jie turi alibi. Bix, Foje – senovė… Geriausias dabartinės lietuviško roko padėties simbolis – EmpyX bachuriūkai, kurie kažkada smagiai ir netgi beveik be tarimo klaidų baruose grojo Bitlų koverius (he he, ką, nesakiau?:). Dabar jie apsimeta, kad virkdo savo gitaras ir spardo būgnus pas EDMUNDĄ KUČINSKĄ. Kiekvieną kartą kai aš tai pamatau noriu juoktis pro ašaras. Dar yra undergroundas. Bet kadangi jis yra undergroundas, tai apie tai kitą kartą.

O lietuviškas džiazas yra super. Jeigu save tinkamai susiderini, ir važiuoji į Birštoną, Vilnių arba pabrangiai į Kauną išgirsti ir pamatyti kaip ardosi lietuviško džiazo monstrai, po koncerto iš dūšios išgaruoja visas susikaupęs brudas. Matyti, kokias akrobatikas ir mini dramas scenoje kuria pvz. centnerinis Molokojedovas ir patriarchas Čekasinas (deja, tai buvo senai…) yra likimo dovana. Šinkarenko ir Labutis yra labiau intelektualai-virtuozai-scenos riteriai. Visa tai sudėjus gauname 4 oktavų diapazono gyvybinės aistros laviną, kuriamą skirtingais instrumentais. Po tokio seanso galva lieka tuščia kaip Pakso rezidencija Turniškėse. Todėl džiaze reikia dalyvauti retai, bet dvasingai. Sąmoningai nerašau “klausytis džiazo”, nes neįsivaizduoju, kaip namie stovint prie viryklės ir gaminantis kokį nors maistą reikėtų klausytis pvz. Coltrane. Čia ne naminė muzika, o iš tiesų wild, ir vien todėl rokas šia prasme visuomet pasmerktas pralaimėti. Tuo labiau lietuviškas.


PS. Kažkurią praeitą dieną su senberniais begeriant Švyturį, ant stalo atsirado 200 Lt banknotas. Dabar aš suprantu, ką reiškia žodžiai “ir čia jam nušvito išganinga mintis”. Matėt 200 Lt banknoto reversą? Kas ten pavaizduota? Teisingai – Švyturys!!! Trūksta tik skaičių “1784” ir nurodytų laipsnių. Va čia tai marketingas ir prekės ženklo prastūmimas, lenkiu galvą. Gaminys orientuotas į geriau uždirbančių vartotojų grupę, kurie tikrai naudojasi 200 Lt banknotais; tie kurie naudojasi tik penkiasdešimtinėm ar šimtinėm (pensija ar bedarbio pašalpa) perka bambalius arba valokordiną. Čia kaip 38-as ar kuris ten kadras televizijoj, pasąmoninis veikimas. Kas, kiek ir kam sumokėjo už tokią akciją? Įsivaizduoju, kaip dabar draskosi kalnapilių, ragučių ir stumbrų PR skyriai, bandydami klaidžiuose valdžios koridorių labirintuose prastumti 1000 Lt banknoto idėją ir eskizus:) Ir visa tai vyksta čia ir dabar, šalia mūsų…

2004 m. geguļæ½ļæ½s m?n. 28 d.



Komentarai 




zozis 2008-01-06 01:07:58
skaiciau pirmus... lietuviska, tautiska...buvo jazz do upada... gerbiu latvius, jie ta pati atlik cool, ale galvos del ju grajaus pametes nebuvau... nebuvo del ko
Roma noreciau teatro kiemely matyti



Lokys su gitara 2006-09-02 12:23:45
Apie Prana is Olandijos - pazistu ji jau gera desimti metu, teko kelis metus kartu groti. Tai vyras daugiau stradalina ir pizdelina, nei dirba. Ta prasme, darbo nevengia, bet pries tai pusvalandi pabedavos ir paniurnes, ir tik tada imsis reikalo. Tad nupasakota jo situacija laikyciau SMARKIAI perdeta.



Muddy 2005-06-03 21:32:53
Lietuviai dziaza tikrai moka groti, ypac Vysnia, Labutis, Sinkarenka, nes dziazas jau perzenge grynai amerikietiskos muzikos tradicija ir gali buti labai ivairus. Bliuzo, deja, lietuviai niekada negros gerai, nes tai grynai american roots music. Europoj gal tik J.mayall perprato jo taisykles (o atrodo tokios paprastos), net Claptonas nera tikras bliuzmenas. Del roko, jo era baigesi 1977, o kadangi tada Lietuvos kaip ir nebuvo, nebus ir roko cia niekados.



valdas 2005-06-03 18:05:44
Fantastika ! Is kur istrauket ta pirmojo Vilniaus dziazo festivalio, vykusio Mokslu Akademijos saleje (Gedimino pr.) nuotrauka ! T.Kutavicius,V.Borkovski,S.Sasnauskas,L.Buda ... Jo, geri laikai buvo , dabar popsas visur, net Kaunas Jazz festivalyje ... Tik pavadinime jazz ir beliko .



hipis 2005-05-07 21:58:38
Autoriui nėra visiškai gerai žinoma lietuviško rock istorija. Sekdami nuogirdas apie atsiradusius bitlus, rolingus ir pan., sovietinėje Lietuvoje 1965-1975m.m. veik pogrindžio sąlygomis klestėjo tokios grupės: "kertukai", "nuogi ant slenksčio", "gintarėliai" ir dar viena kita. Negalima išbraukti ir bigbyto orkestre "Oktava" pas M.Tamošiūną. Jie grojo toli gražu ne vien bitlų muziką. Ir muzikavimo lygis buvo kur kas aukštesnis už dabartinių pop, ar save vadinančių rock grupių muzikantų. Bent jau gyvai turėdavo groti. Tiesa, dabar yra keletas gerų studijinių muzikantų, pvz. gitaristai Tomas Varnagiris, Romas Rainys ir pan. Bet labai mažai. Populiarios muzikos lygis tikrai smigęs iki neleistinų žemumų...



Kilimandžaras 2005-01-26 09:12:36
Mirtinam intelektualiniam ginklui:

Isdrisiu gerb. komentatoriui priminti, kad visu didziuju suiruciu ir revoliuciju metu intelektualai budavo pirmieji, nesdave muila is salies (lenku emigracija Paryziuje po 1831 m., baltoji rusu emigracija 1918 m. ir pan.)
Taigi ginklas kaip ir ne visai mirtinas:)
O ponas Leonidas buvo svelniai uzironizuotas todel, kad laikau TV studija visiskai netinkama vieta intelektualioms diskusijoms, nes nera jokio atgalinio rysio, kuri teikia tiesioginis bendravimas arba internetas. Kitaip sakant, nera jokios prasmes taip sklaidytis televizoriuje.

Dvasines anomalijos tik prasideda:)



kodel intelektualumas isikunijes zmogaus pavidale tampa mirtinu ginklu? 2005-01-24 02:42:15
jusu svetaine dvokia slykscia dvasine anomalija tsk



bembis 2004-09-01 12:32:15
Kadras yra 24 :)



Herbis Henkokas 2004-08-12 03:09:12
Aš manau, kad bliuzus ir džiazus gerai grajija tik juodžiai, nes pas anuos tai kraujyje;tuo tarpu pas baltus kraujyje - maršai, ir niekur nuo to nedingsi.Kažkada per teliką vienas protingas Liet. džiazo grandas užvėmė, kad džiazą gali gerai grot tik atgroję akademinę muz. Totalus absurdas. O Lietuvoj gyvuoja pačios prasčiausios rūšies popsas, kas niekam ne paslaptis, ir tai uždaras ratas, kai muzikantai ir auditorija formuoja vieni kitus ir visi tame šūde sėdi.



Radvilė 2004-08-07 17:31:39
Taip, lietuviškas džiazas yra super. Bliuzo laikai grįžta. Šis žanras tampa ypač artimas, kai gauni atlyginimo lapelį. Todėl bliuzas Lietuvoje tampa vėl populiarus (...) Bliuzo nuotaika apima ne tik mažo atlyginimo dieną. Ji atsliūkina ir tuomet, kai tų pinigų, regis, jau ir yra, bet gyvenime dar kažko trūksta... Ak, dar A. Siudikas - žmogus bliuzas, radijo "Relax FM" siela, autorinės laidos "Andrius Siudikas apie bliuzą ir kita...", transliuojamos Vilniuje ir jo apylinkėse 104,3 MHz dažniu antradienio popietę ir ketvirtadienio vakarą, vedėjas. Bliuzo žinovas ir mėgėjas. Net V. Kernagis prisipažino, kad bliuzas jį paguodžia lygiai taip pat, kaip ir liūdnos jo šuns beseto Bakso akys. "Tuomet pagalvoju, kad kažkam dar blogiau", - sakė artistas. Kaip nepritarti :)



baisonėlis 2004-06-08 10:59:47
o kas galėtų paneigti, kad BG ne Jūsų giminaitis? :)


--- --- ---
naujausi komentarai
--- --- ---



Euro (melo)drama – mitai ir faktai (11)

--- --- ---

KĄ DARYTI? (12)

--- --- ---

Muilo burbulai ir seni krienai (33)

--- --- ---

Mėsos turgūs Europoje – Briuselis ir Londonas (17)

--- --- ---

Iššūkiai senbernių gyvenime. II dalis. (57)

--- --- ---

Patarimai dėl elgesio su gerule (44)

--- --- ---

Back on line– BLOC PARTY / TOM WAITS / ARCADE FIRE / ANDREW BIRD (10)

--- --- ---

KILLERS/ DECEMBERISTS/ ELECTRIC SIX/ BECK/ BADLY DRAWN BOY/ TV ON THE RADIO (16)

--- --- ---

SONIC YOUTH/RED HOT CHILLI PEPPERS/WOLFMOTHER ir kiti herojai. (5)

--- --- ---

Judėjimas, žmogiškoji prigimtis ir lašiniai (32)

--- --- ---

Karas prieš narkotikus (191)

--- --- ---

Maistas ir virškinimo problemos (14)

--- --- ---

"Oskarai" 2006 (16)

--- --- ---

Kung Fu klasika (2) (16)

--- --- ---

Praleistieji (Vol.5): Babusia (Lidia Bobrova, 2003) (15)

--- --- ---

Ar Mėnulis jau gyvenamas? (41)

--- --- ---

Už sovietinę penkiakampę - milijonas litų (38)

--- --- ---

Jie bijo… (13)

--- --- ---