:apie mus
------------------
:apie senbernius
:spaudoje
:folklioras
------------------
:senbernių kinas
:klausk Burzumo
:politika
:senbernių muzika
:žmogus ir sveikata
:marazmai
:senberniška ezoterika
:kelionės
------------------
:diskusijos



Pirtis Vilniaus centre
Design.Capital
Travels in Asia


:senbernių muzika kas čia per rubrika?

S. Kilimandžaras
Kaip jau visi žinome – niekas nesikeičia. Po visaliaudinių ir todėl baisių atrankos konkursų, charakteringai lietuviško apeliacijų rašinėjimo, griausmingų pažadų sprogdinti bombas Stambule ir kiekvienam gėjui padovanoti po megztą beretę Taline, giliamintiškų ekspertų analizių atėjo ir Lauros eilė išgerti savo taurę. Labai tikiuosi, kad vakar po visko ji išgėrė mažiausiai dvi.




Kai Europa tau rodo špygą, parodyk jai dvi – “Eurovizija 2005”

Apie ekspertus ir kritikus

Bet iš pradžių apie ekspertus. Iš tiesų visa Lietuva yra didelis ekspertų konglomeratas – tai liudija komentarų kiekiai interneto svetainėse po karščiausiomis dienos naujienomis ir televiziniai talk-show. Iš tiesų – kai gatvėje tave už alkūnės pasigauna amžinai jaunas Paleckis arba amžinai baisiai apsirengusi Nomeda ir pasiūlo paekspertauti vyriškos prostitucijos arba bangolaužių statybos Palangos pajūryje temomis kodėl nesutikti? Arba panagrinėti eurovizines perspektyvas. „Ateikit, ponas, 50 Lt duosim, po laidos galėsim kartu nusifotografuoti...“

Taigi vakar pas Paleckį sėdėjo elitinis Lietuvos muzikantų ir jų kritikų žiedas: bandantys apsimesti nihilistais žasai (aišku, žymiai lengviau paversti imbecilais dešimt tūkstančių Lietuvos vaikų, negu iš „tūkstančio metalistų Lietuvoje“ sugebėti padaryti du. Linkiu sekančiame gyvenime jiems atgimti maiklais džeksonais), visada griežta ir viską išmananti Rosita Čivilytė (Rosita, išmesk pagaliau tą videokasetę su Bodyguard įrašu, juk tai tik filmas – žmonėms iš tikrųjų visai nebūtina dainuojant taip konvulsiškai tampyti veido raumenis), dar viena porcija kekšingų mergaičių-į-tavo-poliucijų-kolekciją su skaičiumi 69 pavadinime, nusižudęs ir todėl pavargusiai parimęs šalia Alano Višinskis ir dar pora užpildytų studijos eilių.

Laidos pradžios nemačiau, bet nuomonei susidaryti užteko pabaigos. Vedėjo paklausti „na o tai visgi pateks Laura į finalą ar ne?“, dauguma teležvaigždinių ekspertų su neslepiamu pasimėgavimu tarė „ne“ ir dar parypavo apie tai kaip „Lietuvoje nėra profesionalaus požiūrio, tradicijos nesuformuotos“. Dėl „ne“ viskas aišku – lietuviai yra gimę sakyti žodžius “ne” ir „aplinka kalta“, o dėl profesionalumo ir tradicijų – po velnių, dėdės ir tetos, jūs turbūt gyvenate Operos ir baleto teatre ir naktimis sapnuojate Benjamino Gorbulskio aranžuotes? Eurovizija yra banali popmuzika, kartais cukrinis rokenrolas, o tai reiškia kad dainuoti ir laimėti gali bet kas – pradedant transvestitais ir baigiant čigonų taboru ant scenos. Gorbulskiai laimėtų tik tuo atveju, jei būtų nusigrimavę veidą ir scenoje plėšytų smokingus ant nuogo kūno. Profesionalumas ir tradicijos, my ass…

Apie Laura & The Lovers

O aš iš tiesų atvirai maniau, kad Laura pateks į finalą. Nereikia daug proto suvokti, kad Little by Little buvo geriausia, ką iki šiol Lietuva sugebėjo išgimdyti Eurovizijai. Viskas buvo tvarkoj – simpatiškas pop-rokas a la Texas, tarimas be akcento, gražus apierensas ir padori choreografija. Tokios grupės reikia Lietuvai, tiesą sakant, Lietuvai reikia bent dešimt tokių grupių, kad visi Bendžių berniukai ir mergaitės, Suopių Rambynų ir armonikų ansambliai būtų sukrauti į keltą ir paskandinti gilinamose Klaipėdos krantinėse. Po to jau žymiai drąsiau būtų galima laukti dienos, kai Skuodo kultūros namuose penktadienį vakare nuskambės Franz Ferdinand kompaktas.
Lauros nereikia Eurovizijai? O kodėl mums tai rūpi?

Apie kitus konkursantus

Po dainos Nr.13 buvo galima pritildyti televizorių, pasiimti cigaretę ir belaukiant rezultatų nueiti pas kaimynus išgerti kokteilio. Pamėginsiu savo įspūdžius išdėstyti trumpai:

Nr.2 – Laura & The Lovers. Festivalis prasideda.

Nr.4 – Moldavų Red Hot Chilli Peppers su Big Mama ir bosiniu būgnu tarp irgi bosinių krūtų. She’s a drum machine, you know what I mean. Labiausiai man patikusi Eurovizijos daina, dar balandį neabejojau kad jie bus tarp favoritų.
Tik kažin kaip ten pas juos su profesionalumu ir tradicijomis? Turbūt koks 150 mln. žmonių Europoje po jų pasirodymo bėgo ieškoti atlaso…

Nr.5 – latvių berniukai su gitarytėmis ant kelių droviai šypsosi ir mojuoja europinei gėjų populiacijai ir kurčnebyliams. Įdomu, kas jiems atliko auditorijos tyrimus – į tikslinę grupę pataikyta puikiai.

Nr.6 – Monako Celin Dion. Viso pasaulio selinos dion turbūt nesutilptų į naują Titaniką, bet pabandyti visgi reikėtų.

Nr.7 – Dar viena Celin Dion, kuri pateko į finalą. Atspėkit iš kur ji – ogi iš Izraelio. Dar klausimų bus?

Nr.8 – Pirma festivalio katastrofa – baltarusė Kirkorovna įsupta į pusę Maskvos Gostinyj Dvor parduotuvių asortimente esančių skudurų. Tikėjausi, kad pasirodymo finalas jau bus topless, deja, laikas ribotas....

Nr.12 – estų mergaitės iš 60-ųjų stovi prie dj pultelių dainuoja kažką tipo soul, sukioja plokšteles ir baigia spyriais į orą kaip Spice Girls. Simpatiška, bet finale jų nėra – Europos bobutės nežino, kas yra dj pultelis, o gėjai bijo besispardančių moterų.

Nr.13 – norvegų Darkness versija visoje 85-ųjų roko šlovėje. Nors to laikmečio roko šlovė man kelia negeras vibracijas skrandyje, tačiau tai buvo renginio kulminacinis momentas. Tik grupės narius reikėjo rodyti tolimais planais – grimas apgailėtinas (negi buvo sunku pasikonsultuoti su kokia norvegų black metal grupe?), bet dar baisiau atrodė po blizgančiais triko išpurtę pilvai. Kaip ten bebūtų, esu įsitikinęs, kad tokie pat pilvoti kontinento keturiasdešimtmečiai dėdės mikliai pašoko iš fotelių, iškelė bokalus ir staugė kartu su jais.

Daugiau nebežinau ką rašyti – priekyje dar laukė pora Ruslanos parodijų ir neišvengiamų ABBA rečitavimų. Tačiau iš tų likusių net šeši pateko į finalą. Lietuva mėto televizorius pro langą, įsipila dar po vieną ir pradeda galvoti, kaip čia išstojus iš ES. Taigi –

Ką dabar daryti?

Variantai yra keli – Lietuvos užsienio reikalų ministras išsikviečia Rumunijos ir Makedonijos ambasadorius ir pareiškia, kad mes nutraukiame su jais diplomatinius santykius bei skelbiame ekonominį embargą. Turistinėms firmoms, organizuojančioms poilsį Kroatijoje, įvedamos griežtos sankcijos ir padidinami mokesčiai.

Kitas variantas – Lietuvos televizijose, spaudoje ir radijuje surengiame mažiausiai dvidešimt laidų su ekspertais, kurie argumentuotai dėsto nuomones, kad Lauros pasirodymas buvo šūdas. Po to geriausiu eterio laiku surengiame specialią „Nomedos“ laidą tema “Laura – kaip tu po viso šito jautiesi?“

Ir pagaliau variantas kurį laikau tinkamiausiu: suvokiame, kad baigėsi dar vienas pigaus kičo pilnas renginys. Tai nebuvo muzika – tai buvo sportas, su daug spalvotų vėliavėlių ir kasmetine United Colours of Balkanton demonstracija ant gražaus podiumo. Nerodė vakar nei futbolo, nei krepšinio, ką darysi. Ir apskritai – ką ten veikė Laura & The Lovers? Jų mums reikia čia, vaduojant radijo stočių playlistus ir Lietuvos sales nuo toksiško infantilaus chaltūrinimo. Baigiam mėtyti pinigus brangiam eteriui, dizainerių ir stilistų paslaugoms ir kitais metais pasielgiame kaip airiai – išleidžiame į “Euroviziją” du nepilnapročius vaikus, kurie nekoordinuotai pastrapinėtų scenoje pagal kažkurio kaimo restoranėlyje 1992-ais metais užmirštą sintezatoriaus fonogramą. Už sutaupytas lėšas surengiame vietinį konkursą ir paremiame laimėtojus.

Galvojat, airiai šiandien barsto galvas pelenais ir keikia eurovizinę neteisybę taip, kaip lietuviai? Jie juk vis tiek turi U2 ir dar n-gerų grupių. O mes jau turime Laura & The Lovers.

2005 m. geguļæ½ļæ½s m?n. 20 d.



Komentarai 




gera mergaite 2006-05-20 08:37:50
nezinau kaip keturiasdesimtmeciai bet man mergaitei norvegai pasirode sauniai su neiline daina eurovizijoje o apranga tai tik parodija...



vincas 2006-01-12 21:39:06
nu geriausiai pasirode kaip norit bet norvegai...



sarune 2005-06-30 00:28:41
aga, pozuiris geras:)) mano gana panasus :P~



vytas 2005-06-05 17:07:49
ko tokia isterija del tos eurovizijos.cia tas pats kaip mcdonalde hamburgeriu konkursas.nors ka noret pasiziurejus liet. top 10 tai vien cepelinai su desralem



Lokys su gitara 2005-06-03 12:35:31
L&L beda buvo ne ta, kad pasirode neprofesionaliai. L&L beda buvo ta, kad niekuo neissikyre. Ir kad LT neturi rimto tarptautines politikos uznugario.

Daug, dar daug laiko nuputos, kol mes laimesim Eurovizija. Bet laimesim. Tik kad tai nieko nepakeis...



gaf-gaf 2005-06-01 20:10:06
o man ir Vokietija pasirode neblogai, bet ka jau ce....tiesos gi niekur nerasta



Radvilė 2005-05-30 18:26:06
Na, jeigu Kilimandžaras dar neapsvaigo nuo liaupsių - sužavėta.



Baronas 2005-05-24 18:00:40
Biskį tu čia perlenkei. Jevrovizija, žinioj, šūdas, bo apart selinų dijonių (viena gera buvo - sustorėjusi selinutė, arba sublogus Monseratt Caballe, pgl skonį) ir folk-nežinia ko, pažėt kaip ir nebuvo į ką. O vis dėl to... Rusai ir patys ukrainiečiai ma visai patiko, bėda tik, kad į cukrinius eurovizijos rėmus neįsipaišė niekaip. Labai trūko suomių metalistų, o šitas straipsnys visai ne super. Aš irgi mėgstu gaidinti. :)))



Nykstukas9 2005-05-24 17:09:13
vienintelis straipsnis, kurį skaičiau apie Euroviziją..
daugiau ir nėra prasmės skaityti..



Gelyte 2005-05-24 15:33:53
Superinis atraipsnis. Autoriui Valiooo!!! Daugiau tokiu autoriu ivairiom temom :) Saunuolis :*



TinkisVinkis 2005-05-24 11:47:57
Valio! Autorių į sceną! O sakot, kad Evravyzija nieko neduoda - kokius autorius ištraukia Lietuvoj!



boro 2005-05-24 11:19:00
nėra problemos, nėra. labai paprasta - scenoje reikia nustebinti (bet kuo). ir nebūtinai dainuojant



Vietinis 2005-05-23 21:53:51
Mes esame LETUVIAI ir verkti megstame. Tad paverkime.



Baisonėlis 2005-05-23 10:44:53
che che che, kirto kolega iš peties, 5 balai tsakant :)
o konkursas pusė velnio, ypač kai pamatai Scorpions reinkarnaciją bei moldavų draivą, reikia pripažinti kad stilius konkurso įvairėja, bet visi vis tiek stengiasi scenoje pamušti būgną, nekaip gero skonio reikalas.



Nastandartas 2005-05-23 09:13:34
O mano nuomone viena kita salis per atsitiktinuma pateko i aukstesne vieta. Dauguma geras vietas uzemusiu atlikeju buvo to verti. As taip pat maniau, kad Laura nieko gero nelaimes, nes sudainuoti nors ir nelabai svariai standartini neuztenka. Reikia tureti draivo. O pas ja jo pritruko.



Falanga 2005-05-23 00:31:29
Labai geras straipsnis. Ner ko net pridurti. Padauginti ji ir isplatinti visai Europai. Tegu zino



-rima- 2005-05-22 16:33:44
Tai pats geriausias straipsnis, kuri skaiciau per sia isteriska eurovizijos kampanija. O pasiulymai ka dabar daryti tiesiog be komentaru:))
Noreciau paspausti autoriui ranka:)))



kertukas 2005-05-22 15:16:18
Prisidedu prie matrioshkos. Autoriaus profesionalumas neabejotinas. Tačiau pareiškimas, jog vis dėlto jis tikėjosi, kad LAURA pateks į finalą, rodo... kad ir kritikas K. ne ką geresnis už taip išjuoktus ekspertus. Visi žmonės, ir visi savo stiliuje pasako nuomonę. Ir negerai, kada kažkuris pasijaučia AUKŠTESNIS SAVOJOJE NUOMONĖJE už kitus. (tas atsitiko ir su Arminu Višinskiu omnyje per atrankinius turus).
Vis tiktai, jeigu žmogelis bando gyventi iš tokios muzikos, jis visiškai nieko neraukti APIE TĄ SRITĮ negali. Ir statyti save virš visų, atleiskite...
O "prasukus VISĄ FILMĄ", dar kartą pražiūrėjus pasirodymus, nė KILIMANDŽARO išmanymo nereikia - LAUROS lygis (tiksliau visos Lietuvos pop muzikos padėtis), o ypač dainos banalumas neįsipaišė į finalą lyginant net su popsiniais kitais dalyviais. Paprasčiausiai - kiti geresni, kaip MEILUŽIAI bepasirodė solidžiai lietuviškos muzikos kontekste.



Nesta 2005-05-22 15:10:34
Straipsnis tai labai geras. Ironiška, bet visa tai tiesiau už tiesą.:) Nėra daugiau ko ir pridurti.



hehe 2005-05-21 23:58:20
Ekspertai buvo teisus...:))



matrioska 2005-05-21 15:14:37
gal ir nieko butu straipsnis, jei komentuojama butu tiesiog kitu dainu kokybe ar sceninis ivaizdis..na nesvarbu.. bet slykstu darosi, kai skaitai straipsni ir dauguma argumentu paremti tuo, jog buvo smarkiai izeistas autoriaus orumas. kodel taip manau? nes sitas visas atsiprasau "susiktas" straipsnis yra tik nacionalizmo ir homofobijos skatinimas. as nesuprantu negi taip sunku pamirsti i muzikos aukstumas nepretenduojanti eurovizijos konkursa.. pagrindinis tikslas berods buvo argumentuojant, jog eurovizija - tai sudas, dar kartu apsikti keleta tautu.. kodel? na del vienos priezasties, jie juk ne lietuviai..



Dellamorte 2005-05-21 11:04:04
Į kiaušus kalantis straipsnis. Būtinai reik pasiūlyti delfiui ar omni poratalams. Niekas taip tiksliai to perteikti negalėtų;)



Roberoid 2005-05-21 00:35:46
Ko gero myliu S. Kilimandžara, nors esu bernas...:) Nu pilnai atitinka mano nuomone... Didele garbe butu pabendrauti su S. Kilimandžaru akis i aki... Nieko asmenishko... Tiesiog matosi, kad zmogus - intelektualas... roberoid@gmail.com
Jeigu ka....:)



Adis, the Only One 2005-05-20 22:50:58
"cukrinis rokenrolas"

Rokenrolas? Nejuokinkit.

"tarimas be akcento"

Khem...

Whatever. Mano nuomone, Eurovizija neturi nieko bendro su muzika ir jos lgygiu/kokybe/"geriausiojo" titulu. Kas belieka? Polytika.

Sveik iatvyke i atviru akiu pasauli... and the show must go on.



pe 2005-05-20 22:25:38
- kas dėl Geriausio Visų Laikų Pasirodymo, tai man SKAMP už Laurą blogiau tikrai neatrodė - šita merga, na.. nelabai balsinga (ypač po visų matytų 'Celine Dion');
- o austrų tirolietiškas Saulės Kliošas kur dingo? Man tai visai patiko.:)
- pataisymas: pirma festivalio katostrofa - portugalai. kažkuo priminė mūsų Ergo Fine ar kokie ten tie draudimo agentai buvo;
- O ir ties 13 sustojai, manau, per anksti, buvo dar lounge'iniai bulgarai ir šiaip balsingi suomis, slovėnas ir visai zjbs dano daina;
- o šeip tikrai - perreikšminam



klausiu ar 2005-05-20 17:22:03
ar tu manai, kad eurovizijos norvegai- hard?



Atėnė 2005-05-20 16:04:46
Šaunus straipsnis, kaip pirštu į akį! O šiaip tai apsidairykite po Lietuvą, - taip mums ir reikia, koks mentalitetas toks ir Nomedos populiarumas...



2005-05-20 15:27:13
Teisybe, ielieji, blemba kaip tiksliai viskas, labai as jau neobjektyviai cia , myliu jus, chebra, va cia visa reli tiesa, be jokio lindimo, kur neauga dobilai, su belekiek ironijos. Velnias, virpu kaip pono straisnio aotoriaus skrandis...Einu isgert nealkoholinio alaus



asai 2005-05-20 15:05:50
super straipsniukas:)



naktinuke 2005-05-20 14:34:44
Kilimandzaro straipsniai nerealus- saunuolis! Bet, kad Laura & the lovers taptu Lietuvos U2 tai menkai tiketina, nors pasirode tikrai neblogai.



VR 2005-05-20 13:41:22
Geras straipsnis. "Skamba kanklės" festivalyje praeitais metais teko klausyti grupę "Atalyja" - sunkaus roko ir liaudiškos dainos mixas. Gaila, kad niekur ji nesireklamuoja, nors jau 3-4 kompaktus išleidusi. Tokia grupė būtų padariusi įspūdį Eurovizijoje.



Legionas 2005-05-20 13:35:58
O tokia daug zadanti konkurso pradzia buvo kai austru kaimiete vos papu nepamete is dekoltuotos bliuzkes!



Vedes senbernis 2005-05-20 13:09:08
Straipsnio autoriui reikia tureti savo vieta TV antenoje. Tokio lengvai skaitomo ir tiksliai pataikancio straipsnio senai teko skaityti.



siaip 2005-05-20 12:56:48
Geras "Eurovizijos" komentaras.



grad 2005-05-20 12:51:54
be abejo Kilimandzaras genijus, gaila tik kad savo plunksna lauzo ne placiuose vandenyse.
p.s. Kad ir sutapimas, isziurejau lygiai 13 dainu po to uzmigau.
p.p.s. nuvyle estes, taip graziai sokiu versija skamba per koki european hit readio arba power hit radio.



taip-taip 2005-05-20 12:50:17
Daina Eurovizijoje turi būti ''kam nors, dėl ko nors,kokia nors'', o buvo-''nejokia ,nei dėl ko,nei kam''-net ne Laurai. Baikim būti ''mažųjų pasipūtėlių tauta'',jei dalyvaujam-galvokim kur, o jei nenorim (negalim)laimėti-nedalyvaukim.



minde 2005-05-20 12:42:13
reikia straipsnio autoriams pasiulyti perspausdinti si straipsni Delfyje, kur Gerulaitis viska ( tame tarpe ir save turbut) i sh ... dienas ishdeda.
Nerealiai geras komentaras.Pasidarysiu shita puslapi pirminiu



sniurkst 2005-05-20 12:37:30
Nugi super straipsnis.. .)



VolkHan 2005-05-20 12:34:37
Laura skambejo puikiai. kad ir koks nekoks butu tas Eurovizijus, apmaudu, kad taip shauniai pasirodzhius Laura nepateko i finala. Bent jau man. Shiandien per Laba Ryta girdejau komentara, kad galbut del visko kaltas krepshinis: lietuviai zhaisdami kashi visus aploshia, tai chia kaip ir kershtas, kad uzh juos nieks nebalsuoja. Briedai kazhkoki pasauly.



Kula 2005-05-20 12:30:48
Pirma karta apsilankiau sitam psl. nes gavau nuoroda i si straipsni. Nezn tas kas ji rase yra genijus. Is tiesu:). Uzsidejau Franz Ferdinand ir kaifavau. Zmogau SUUPER.



Svogunka 2005-05-20 12:25:25
Sveikas ir sveikintinas požiūris į šitą nelaimę, vardu "eurovizija" :)



Valdas 2005-05-20 12:25:10
Norėčiau pagirti straipsnio autorių - labai tiksliai apibūdinta Erovizija.



exsd 2005-05-20 12:23:56
moldovancai superiniai. Visą naktį nesudėjau akių,
nes galvoje skambėjo priedainis



www 2005-05-20 12:20:19
Siaip jau Lietuvai reiketu boikotuoti tokius konkursus kaip eurovizija. Ji visiskai issigime-paimkime kad ir 1977 m. konkursa-miela ziureti, malonu klausyti. O cia...



Dede 2005-05-20 12:20:09
Plin koks teisingas poziuris :)
Respekt



Legionas 2005-05-20 12:08:05
Pas mus darbe airiai buvo pakabine plakateli remianti airiu muzikantus Eurovizijoje, net lietuvoje ko gero nera tokio entuziazmo. O pernai isvis buvo nerealus aziotazas - puse metu atrankas rode per teleka.

Ar matet, kad aire buvo be danties :) Priimta cia nesukti galvos del to. Daugybe zurnalistu, show zvaigzdziu, apzvalgininku be dantu - nieks nesidrovi milijardines auditorijos.



alpes 2005-05-20 12:06:13
tu, kalne, kaip visada teisus



Legionas 2005-05-20 12:02:32
Moldavai tradicijas ir profesionaluma turi bo groja tarptautiskai jau nemazai metu.



Legionas 2005-05-20 12:01:25
Moldavai - jega, Zdob si Zdub as jau kelerius metus megaujausi.


--- --- ---
naujausi komentarai
--- --- ---



Euro (melo)drama – mitai ir faktai (11)

--- --- ---

KĄ DARYTI? (12)

--- --- ---

Muilo burbulai ir seni krienai (33)

--- --- ---

Mėsos turgūs Europoje – Briuselis ir Londonas (17)

--- --- ---

Iššūkiai senbernių gyvenime. II dalis. (57)

--- --- ---

Patarimai dėl elgesio su gerule (44)

--- --- ---

Back on line– BLOC PARTY / TOM WAITS / ARCADE FIRE / ANDREW BIRD (10)

--- --- ---

KILLERS/ DECEMBERISTS/ ELECTRIC SIX/ BECK/ BADLY DRAWN BOY/ TV ON THE RADIO (16)

--- --- ---

SONIC YOUTH/RED HOT CHILLI PEPPERS/WOLFMOTHER ir kiti herojai. (5)

--- --- ---

Judėjimas, žmogiškoji prigimtis ir lašiniai (32)

--- --- ---

Karas prieš narkotikus (191)

--- --- ---

Maistas ir virškinimo problemos (14)

--- --- ---

"Oskarai" 2006 (16)

--- --- ---

Kung Fu klasika (2) (16)

--- --- ---

Praleistieji (Vol.5): Babusia (Lidia Bobrova, 2003) (15)

--- --- ---

Ar Mėnulis jau gyvenamas? (41)

--- --- ---

Už sovietinę penkiakampę - milijonas litų (38)

--- --- ---

Jie bijo… (13)

--- --- ---