:apie mus
------------------
:apie senbernius
:spaudoje
:folklioras
------------------
:senbernių kinas
:klausk Burzumo
:politika
:senbernių muzika
:žmogus ir sveikata
:marazmai
:senberniška ezoterika
:kelionės
------------------
:diskusijos



Pirtis Vilniaus centre
Design.Capital
Travels in Asia


:marazmai kas čia per rubrika?

Saulelis
Taip jau sutapo, kad šiemet minim dvi sukaktis: lietuviškos spaudos atgavimo 100-metį ir "Dainų dainelės" 30-metį. Malonu buvo per televiziją klausytis jaunųjų dainininkų (iš jų galbūt ateityje išaugs ne vienas garsus solistas) koncerto. Dar labiau džiugino, kad vis daugiau dainų dainuojama gražia, taisyklinga "valstybine" anglų kalba. Beveik visos koncerto pirmosios dalies dainos buvo dainuojamos angliškai.




Lietuvių kalba - mužikų?

Taip jau sutapo, kad šiemet minim dvi sukaktis: lietuviškos spaudos atgavimo 100-metį ir "Dainų dainelės" 30-metį. Malonu buvo per televiziją klausytis jaunųjų dainininkų (iš jų galbūt ateityje išaugs ne vienas garsus solistas) koncerto. Dar labiau džiugino, kad vis daugiau dainų dainuojama gražia, taisyklinga "valstybine" anglų kalba. Beveik visos koncerto pirmosios dalies dainos buvo dainuojamos angliškai. Nuotaiką sugadino koncerto antroji dalis, nes, rodos, tik trys dainos buvo padainuotos nelietuviškai, o visos kitos mužikų kalba. Manau, Kalbos komisija neliks abejinga ir kitąmet "Dainų dainelėje" girdėsime vaikus dainuojant tik angliškai. Ačiū ir gerb. Novikui, su džiazo ansambliu talkinančiam mažiesiems dainininkams bei populiarinančiam anglišką dainavimą.
Kaip gerai, kad mokyklose atgyja patriotinis auklėjimas. Jeigu mokytojai nuoširdžiai pasistengs ir daug dirbs, manau, po poros dešimtmečių valstybinė Lietuvos anglų kalba įsigalės ir lietuviškai kalbės tik nukaršę seniai.
Manau, kad pirmieji nepagarbą lietuvių kalbai dar sovietmečiu pradėjo demonstruoti kai kurie muzikai, savo kūriniams pristigdavę lietuviškų pavadinimų. Dabar tai jau tapo visuotiniu reiškiniu, ir savo kūrinius jie dažniausiai "krikštija" angliškai. Ypač atkakliai lietuvių kalbą iš savo repertuaro veja dainininkai. Nacionalinis operos ir baleto teatras spektaklius stato taip pat kitomis kalbomis. Teisingai daro, nes dainuoti lietuviškai - mužikiškai gėda. Be to, mes jau Europoje, tai ir elgtis turime kaip europiečiai, o ne kaip provincialai. Džiugu, kad ir vaikų muzikos mokyklos moko dainuoti užsienietiškai. Beveik visi muzikos mokyklų ansambliai, išskyrus keletą (kokia gėda!), dainavo tik angliškai. Manau, kad mažųjų dainininkų mokytojų triūsas vejant lietuvių kalbą iš Lietuvos nenueis veltui.

2004 m. birļæ½elio m?n. 03 d.



Komentarai 




sona 2006-04-27 18:14:53
nu cia tai nusisnekejo zmogus...jei tu taip nusiteikes pries savo gimtaja kalba tai ko pats parasei cia "muzikiska" lietuviu kalba?...kodel ne kokia uzsienietiska?:D



Julija 2006-03-23 12:04:43
Vitauti ir erazmai as jums pritariu ce susiriko kazkokie nerstingi. Ipatingai jus patys:). O autorius geras cinikas.



Erazmas 2006-03-14 19:50:34
Ne jus visi nerastingi kazkokie ar ka,juk cia su ironija parasyta,nereikia viska tiesmukai priimti.Tarp kitko( tiems kas suprato) autorius saunuolis nes tikrai jau tuoj taps Lietuvos anglu valstybine kalba.Jau bloga daros nuo to anglizmo,mieste tuoj lietuvisku iskabu nebeliks,kas cia gal Ne Vilnius o Londonas?



Vytautas 2005-05-18 11:21:18
Lietuvių kalba - liaudies kalba. Paprasta liaudis ją išsaugojo, o vėliau raštingesni ir toliaregiški mokslavyriai ją susistemino, gal reikia sakyt - suliteratūrino (apvalė).
TARP kitko, kam nepatinka Lietuva ir jos kalba, gali šiaušt į visas keturias ir dar keturias globalizuoto pasaulio šalis ir žiobčiot kokią tik pasirinks kalbelę, nes visos kalbos gražios, o lietuviui _ lietuvių gražiausia! Tik štai bėda, lietuvių vis mažėja.....o ir kalbos "komisija" baigia kalbą "išlietuvint...........



Steponas Dedalas 2004-09-06 06:37:46
Lietuviu kalba - muziku !? Kaip kam nors dar galejo kilti abejoniu ! Baisesnes ne su svyturiu nerasi. Kaip tik koks praveria Lietuvis burna - iskart pasipila pamazgu ir sudo kvapo garsu kakofonija. Daininga kalba !? Kad tave sutrauktu skersai ! Rujojantis netaisyklingai kastruotas ozys grazesniais garsiakalbiais cepsi. Kaip tik pamatai koki vaikeza lietuviskai (neduok dieve dar ir taisyklingai) svepluojanti, ant smugio trauki vanilinio aromato muila "DOVE" ir kaip reikiant praskalauk brudna kakaryne ! Tai ne patarimas, o... Na,... Grieztas siulymas ! Stai taip.

Ka dabar spaust ? ... Jau.



Senmerge 2004-08-15 04:16:09
Vajezau...starast ny radast:-) Garbes zodis wel nusipeizejau:-(. Nu, ta Amerika ir nebuwo anglu kolonija, na bet anglai warinejo i ten pakol wisu neismokino angliskai kalbeti:-) Na, galbut supratot ka turejau omeny, o jei ir nesupratot, tai ir gerai. Neprivaloma:-)



Senmerge 2004-08-15 04:04:43
Oi..turejau omeny Anglijos kolonijos:-)Juk Amerika ir buwa Anglijos kolonija...oops:-)



Senmerge 2004-08-15 03:50:21
Kaip taip?! Lietuvoje dainuoti angliskai? ABSURDAS! Tegul sia kalba dainuoja buvusios anglu/amerikieciu kolonijos. Lietuviu kalba yra grazi. Ir kodel mums reikia taikytis prie tu kurie jos nesupranta? Na, o parodyti ES issugdyta tauta, gal tuomet labiau deretu uzgiedoti pirmaja tarptautine europieciu-lotynu kalba. Bent jau sokiruotumeme Europos dedes bei tetas savo issugdytais 'Dainu daineles' ir t.t., laureatais. Nelabai kas suprastu, nors visgi-privaletu:-)



baisonėlis 2004-06-21 15:38:32
reikalauju anitos credentials....... su nuotrauka.... kur ji su bikiniu....... arba be jo.......



Tinklalalapio administracija 2004-06-17 18:50:47
Ne, neprieštarauja. :)
Šitas puslapis ne tik senberniams. Ir ne netik senmergėms. Visi talkovi piliečiai yra welcome.



anita 2004-06-16 16:07:37
to baisonelis>o siaip sau uzklydau cia pas jus ir tiek:)) tai sakau savo nuomone isreiksiu:))
P.S. Kas nors priestarauja?????



baisonėlis 2004-06-16 14:23:30
who is anita?



anita 2004-06-15 17:51:34
Saulelis,nelabai idemiai pabaiga skaiciau,darbe gi seddejau,tai viena akis popieriuose,kita pas senbernius:) Sorry:)



Saulelis 2004-06-15 16:20:32
Biški matau nesupratai apie ką straipsnis :) Gal ne iki galo perskaitei?



anita 2004-06-15 16:09:47
Pakraupau tiesa sakant:(( Lietuviu kalba viena is graziausiu pasaulio kalbu,kiek teko bendrauti su uzsienieciais,jie sako,kad mes lietuviai dainuojam,o nekalbam:) mnau,kad vienas didziausiu komplimentu.Tikiuosi,kad musu grazioji kalba istverusi tarybinius nutautejimo laikus bus gyva dar daugybe amziu:)


--- --- ---
naujausi komentarai
--- --- ---



Euro (melo)drama – mitai ir faktai (11)

--- --- ---

KĄ DARYTI? (12)

--- --- ---

Muilo burbulai ir seni krienai (33)

--- --- ---

Mėsos turgūs Europoje – Briuselis ir Londonas (17)

--- --- ---

Iššūkiai senbernių gyvenime. II dalis. (57)

--- --- ---

Patarimai dėl elgesio su gerule (44)

--- --- ---

Back on line– BLOC PARTY / TOM WAITS / ARCADE FIRE / ANDREW BIRD (10)

--- --- ---

KILLERS/ DECEMBERISTS/ ELECTRIC SIX/ BECK/ BADLY DRAWN BOY/ TV ON THE RADIO (16)

--- --- ---

SONIC YOUTH/RED HOT CHILLI PEPPERS/WOLFMOTHER ir kiti herojai. (5)

--- --- ---

Judėjimas, žmogiškoji prigimtis ir lašiniai (32)

--- --- ---

Karas prieš narkotikus (191)

--- --- ---

Maistas ir virškinimo problemos (14)

--- --- ---

"Oskarai" 2006 (16)

--- --- ---

Kung Fu klasika (2) (16)

--- --- ---

Praleistieji (Vol.5): Babusia (Lidia Bobrova, 2003) (15)

--- --- ---

Ar Mėnulis jau gyvenamas? (41)

--- --- ---

Už sovietinę penkiakampę - milijonas litų (38)

--- --- ---

Jie bijo… (13)

--- --- ---